Hlavní obsah

Slovensku údajně klesají šance, že přijme euro už v roce 2009

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kritické připomínky na adresu připravenosti kandidátů na přijetí eura vyslovili dva členové výkonného výboru Evropské centrální banky ve Frankfurtu nad Mohanem. Zvyšuje to obavy Slovenska, že v Bruselu a ve Frankfurtu začínají převládat výhrady k plánovanému vstupu země do eurozóny od ledna 2009.

Článek

Lorenzo Bini Smaghi a Jürgen Stark si vzali na mušku "nezdravý a neudržitelný hospodářský růst v postkomunistických zemích". Podle nich by se měly tyto státy místo spěchu do eurozóny soustředit na opravdové přiblížení k hospodářství západní Evropy, protože samotné euro to nezaručuje.

"Připomínky byly adresovány střední Evropě jako celku. Hlavně v pobaltských zemích lze zaznamenat přehřívání ekonomiky a jsou tam problémy s inflací. My přesvědčujeme komisi, že jsme jiný případ," uvedl pro Slovenský rozhlas slovenský velvyslanec při EU Maroš Ševčovič. V případě Slovenska se diskutuje zejména o otázce dlouhodobé udržitelnosti hospodářského vývoje.

I podle některých analytiků klesá šance, že Slovensko přijme společnou evropskou měnu euro začátkem roku 2009, jak předpokládá vládní program. Důvodem je také ohlašovaná změna pravidel evropského statistického úřadu Eurostat při vyčíslování deficitu veřejných financí.

Pokud Eurostat rozhodne, že Slovensko musí do schodku započítat také rozpočet Národní dálniční společnosti, Slovenské televize, Slovenského rozhlasu, nemocnic a železnic, bude to mít dopad na rozpočet. Ministerstvo financí s tím totiž nepočítalo.

Ministr hospodářství źubomír Jahnátek prohlásil, že Slovensko splní podmínky k přijetí eura dříve než koncem roku 2008. "Necháváme si rezervu pro případ, že by se situace odklonila od očekávání," uvedl.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám