Hlavní obsah

Státu došly peníze na opravy paneláků

– PRAHA
Právo, Vladimír Čechlovský

Stát v těchto dnech způsobil mnoha vlastníkům panelových domů pořádný šok. Z ničeho nic od minulého pátku pozastavil přijímání žádostí o dotace na opravy panelových domů v programu Panel. Důvodem je, že došly peníze vyčleněné na program. Řada vlastníků paneláků, která s dotací státu počítala, tak nyní bude mít problémy s tím, jak zaplatit rekonstrukční práce.

Článek

Program, který zajišťuje Státní fond rozvoje bydlení (SFRB), se sice znovu rozběhne po schválení jeho rozpočtu na příští rok, ale ten má mít třikrát méně peněz než letos, takže se na všechny zájemce stejně nedostane.

Odnesou to bytová družstva a vlastníci bytů

Kromě toho bude mít horší podmínky než dosud - státní dotace k úrokům komerčních úvěrů má klesnout ze čtyř jen na 2,5 procenta.

Postižena budou hlavně bytová družstva a společenství vlastníků bytů, což jsou dnes největší zájemci o tuto státní pomoc. Finanční problémy vznikly státu poprvé od začátku programu, který byl spuštěn na konci roku 2002.

"Je to velký malér. Lidé se bez mnohamiliónových úvěrů na opravy paneláků neobejdou a pokud jim stát přispěje na splácení úroků méně nebo jim dokonce nedá nic, tak budou muset mnohem víc a déle šetřit do fondů oprav. To může tolik potřebné rekonstrukce paneláků zbrzdit," řekl Právu předseda Svazu českých a moravských bytových družstev Vít Vaníček.

Místopředseda sněmovního Výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj Radko Martínek (ČSSD) považuje přerušení programu a záměr vlády radikálně snížit objem peněz pro příští rok za velkou chybu. "Lidé konečně přišli na chuť opravám paneláků, jsou ochotni kvůli tomu si mnohé odříct, a stát najednou couvá od předchozích slibů pomoci. Ke všemu jim ještě zvýší od ledna DPH na stavební práce z pěti na devět procent," uvedl Martínek.

Příští rok útlum

O prudce rostoucím zájmu vlastníků paneláků o opravy svědčí to, že například loni si dotace v programu Panel vyžádaly 1,6 miliardy korun, což byl více než pětinásobek ročního průměru předchozích let. Letos budou na program vynaloženy dokonce 4,3 miliardy korun. Z tohoto hlediska je vládou navrhovaných 1,5 miliardy korun pro příští rok absolutní minimum. "Budeme požadovat po vládě, aby se na tyto účely dalo pět miliard. Šetřit se musí jinde," řekl Vaníček.

Výrazné omezení dotací na opravy paneláků není jedinou změnou, kterou vláda chystá. Na konci září navrhla zrušení poloviny podpor bydlení financované ze SFRB. Od ledna mají skončit půjčky mladým na rekonstrukce a opravy do 150 tisíc korun, dotace obcím na výstavbu nájemních bytů pro nízkopříjmové občany a úvěry obcím na opravy obecního i soukromého bytového fondu.

Obdobně jako program Panel byl v minulých dnech do schválení rozpočtu SFRB na příští rok pozastaven také příjem žádostí pro program dotací na opravy havarijních stavů panelových domů. I na tento program došly státu peníze.

Reklama

Související témata:

Související články

Regenerace panelového domu podle pravidel

Panelové domy mohou získat hezčí tvář. Jejich regenerace je téma, které zajímá mnoho lidí. Mnohdy posmívané či kritizované paneláky patří totiž stále...

Výběr článků

Načítám