Hlavní obsah

Karlovy Vary dostaly pokutu za podivné losování zakázky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Karlovarský magistrát dostal za sporné losování v tendru na miliardovou zakázku na stavbu sportovní haly pokutu 500 000 korun. Organizátor soutěže vybíral dvě z firem z uzavřeného osudí několik desítek vteřin, zatímco ostatní lístky vytáhl podstatně rychleji. Podle Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) to byla chyba, řekl novinářům předseda ÚOHS Martin Pecina. Radnice zvažuje odvolání.

Článek

Losování bylo podle všeho vskutku nestandardní. Nahrávka z něj vzbudila velký rozruch, promítly ji televize a je například i na serveru www.youtube.com. Některá karlovarská občanská sdružení se obrátila na antimonopolní úřad.

Soutěž na firmu, která má ve městě postavit multifunkční centrum, organizovala pro magistrát společnost Stormen. Ta ale pověřila další firmu StoneBlock.

"Omezení počtu zájemců pro účast v soutěži tak provedla v šetřeném případě osoba odlišná od zadavatele i od osoby pověřené výkonem zadavatelských činností. Zadavatel tak ztratil přímou kontrolu nad losováním a nad jeho řádným transparentním průběhem," řekl předseda ÚOHS Martin Pecina.

Město pochybení odmítá

Karlovarský magistrát obdržel rozhodnutí úřadu v úterý dopoledne. Proto měl velmi málu času, aby se tímto materiálem podrobněji zabýval, řekla primátorka Veronika Vlková. Podle ní si nyní nechá město vypracovat podrobnou právní analýzu a poté se rozhodne, zda podá odvolání proti verdiktu ÚOHS. Vedení města se ale stále domnívá, že Karlovy Vary nijak nepochybily.

Průběh losování notářku rozesmál

Zástupci losovali z osudí, kde bylo 16 uchazečů, pět finalistů, z nichž následně hodnotící komise vybrala vítěze. Videozáznam ukazuje, že vytažení posledního účastníka finále a nakonec i vítěze soutěže - sdružení firem Syner, Metrostav a Baustav - trvalo neúměrně dlouho. Komentoval to tak, že jsou lístky slepené, a nemůže je proto v osudí oddělit. Všemu přihlížela notářka, kterou mužovo počínání rozesmálo. O případ se tak začalo zajímat i prezidium Notářské komory v Plzni.

"Losování, při němž losující osoba manipuluje s losovacími lístky, a to z jakýchkoli důvodů, nelze označit za transparentní," komentoval rozhodnutí šéf ÚOHS.

Pokuta je jedna z nejvyšších, jakou kdy antimonopolní úřad vyměřil městům a obcím. Dosud nejvyšší sankci tři milióny korun udělil Zlínu za dlouhodobé a záměrné obcházení zákona v mnoha zakázkách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám