Hlavní obsah

Česko dluží v zahraničí přes 1,3 biliónu korun

– PRAHA

Během druhého čvtrletí letošního roku se zahraniční dluh České republiky prohloubil o 31 miliard korun na 1,313 biliónu korun. To představuje 38,8 procenta tuzemského HDP. Oznámila to ve čtvrtek Česká národní banka.

Článek

"Výše ani ostatní parametry zahraničního zadlužení České republiky nezavdávají příčinu k obavám," komentoval ČTK údaj ČNB hlavní ekonom Patria Finance David Marek.

Zahraniční dluh se totiž podle něj drží pod 40 procenty HDP, dlouhodobé závazky tvoří více než dvě třetiny celkového zahraničního dluhu, výše zahraničního dluhu se rovná přesně půlroční hodnotě vývozu zboží a služeb, a devizové rezervy dosahují 1,6násobku krátkodobého zahraničního dluhu.

Přírůstek zahraničního dluhu ve druhém čtvrtletí souvisel především s růstem závazků obchodních bank a vládního sektoru. U vládního sektoru se do celkové zadluženosti promítlo čerpání úvěrů od Evropské investiční banky a financování projektů na regionální úrovni.

Nejvíc dluží podniky

Na celkové zadluženosti se nejvíce podílí podniky, a to z 53,5 procenta. Veřejný sektor, tedy závazky vládního sektoru, závazky soukromých subjektů garantované vládou a závazky subjektů s majoritní účastí státu se splatností nad jeden rok, se ve druhém čtvrtletí nominálně zvýšil a tvoří 40,9 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám