Hlavní obsah

Inspekce odhalila živé červy v čokoládě

Novinky, toh
PRAHA

Živé červy v mléčné čokoládě Forte s arašídy, rozinkami a želé ve 150g baleních s šarží do 19. října odhalila SZPI v prodejnách Jednota, obchodní družstvo v Táboře. Společnost musela výrobek stáhnout z prodeje.

Článek

"Do obchodu se dostalo na 160 kusů tabulkových čokolád, ale vše budeme ještě prověřovat," řekl Novinkám mluvčí SZPI Ivo Klemeš.

Čokoládu uvedené šarže dodala Jednotě společnost Kraft Foods CR, která ji dovezla ze Slovenska. Výrobcem je Kraft Food Slovakia.

:. Škůdci, kteří se mohou objevit v potravinách. Zleva - zavíječ skladištní (dospělec a larva), pilous černý a potemník skladištní. Kliknutím na obrázek jej zvětšíte. Foto: SZPI

SZPI odeslala informaci o výskytu červů v této mléčné čokoládě s arašídy, rozinkami a želé prostřednictvím Systému rychlého varování pro potraviny a krmiva Evropské komisi.

Škůdci v potravinách jsou jen zřídka

"Potraviny nesmí obsahovat živé ani mrtvé živočichy. Inspektoři nacházejí přítomnost škůdců jen zřídka. Jedná se zejména o různé druhy zavíječů, brouků, molů, roztočů a jiných druhů hmyzu," uvedl mluvčí.

Drobný hmyz se může dostat do čokolády, sušeného ovoce, oříšků, pečiva či mouky, ale i do masa a vajec.

"Do finální potraviny se hmyz může dostat buď se surovinami nebo během výroby či skladování, pokud provozovatel potravinářského podniku nedodrží hygienické podmínky pro výrobu a uvádění potravin do oběhu," dodal Klemeš.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám