Hlavní obsah

Ruský Suchoj míří se Superjetem na světový trh

Komfortní dopravní letoun Superjet 100, který ve středu představil ruský výrobce špičkových bojových letadel Suchoj, má umožnit Rusku výhledově získat třetí místo na světovém leteckém trhu.

Článek

Ambiciózní plán prezentoval první místopředseda ruské vlády Sergej Ivanov. "Superjet je víc než letadlo, je to prioritní projekt," uvedl na letištní ploše v dálněvýchodním Komsomolsku na Amuru Ivanov.

Moderní letadlo pro 78 až 98 cestujících má ve své kategorii regionálních strojů střední kapacity výjimečně dlouhý dolet - 4550 km, čímž přebíjí své hlavní konkurenty, brazilský Embraer a kanadský Bombardier. V první fázi má výrobní linky v Komsomolsku opouštět pět až šest superjetů měsíčně a do dvaceti let jich Rusko chce prodat asi tisíc, z toho 700 do zahraničí, především do západní Evropy a USA.

Suchoj s civilním letadlem způsobil poprask už na pařížském aerosalónu, když se s maketou stroje přiznal k úmyslu dostat se mezi špičkové výrobce. Již tam ale firma získala objednávku na deset strojů pro Itálii a šedesát pro ruský Aeroflot. Ke včerejšku už dosáhla poptávka ze zahraničí rovnou stovku strojů.

"Vytváříme nový obchodní a kulturní model," řekl v Paříži Giovanni Bertolone, výkonný ředitel Alenie, letecké divize italské zbrojovky Finnmecanica. Alenia vlastní 25 procent akcií civilní divize Suchého a má ve světě pro superjety zajišťovat servis

Na vývoji superjetu spolupracovali specialisté z amerického Boeingu, francouzský výrobce motorů Safran a Alenia. Letadlo má být o čtvrtinu levnější a v provozu asi o 10-15 procent úspornější než srovnatelné stroje ostatních výrobců.

Superjet 100
Rozpětí27,8 m
Délka29,8 m
Výška10,28 m
Vzletová váha42,5 tun
Rozjezd1527 m

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám