Článek
Jediným částečným úspěchem české strany je, že příští snižování kvót v unii nebude plošné, ale bude odrážet restrukturalizaci celého sektoru v jednotlivých členských státech. Českým cukrovarníkům se výsledek nelíbí.
"Je to podle očekávání, ale nesouhlasíme s tím, že se má Česku ještě něco krátit, řekl předseda Českomoravského cukrovarnického spolku Oldřich Reinbergr. Domácí cukrovarnictví podle něj prošlo tvrdou restrukturalizací v devadesátých letech. "Pak jsme vstoupili do EU, aby nám vzali další výrobu," uvedl s tím, Česko pouze dále uvolní prostor ve výrobě cukru zemím, které mají výrobní kvótu na dvojnásobku vlastní spotřeby.
Evropská unie chce do roku 2010 snížit cukernou kvótu o šest miliónů tun, aby tak splnila své závazky u Světové obchodní organizace (WTO). Řada států, včetně těch největších, ale v minulosti žádnou kvótu na cukr neodevzdala a svůj cukerný průmysl ani nerestrukturalizovala. Češi naproti tomu již přišli zhruba o čtvrtinu své cukerné kvóty a za to zaplatili cenu v podobě zrušení řady cukrovarů.
Ještě v 80. letech přitom v Česku bylo zhruba 52 cukrovarů, zatímco v současnosti jich je sedm. Dávno také neplatí, že ČR patří k největším producentům cukru na světě, jak tomu bylo za první republiky. Tehdy počet tuzemských cukrovarů dosahoval asi 200.