Hlavní obsah

Většinu Čechů čeká změna životního stylu a spoření na stáří

Právo, Jiří Vavroň
ČESKÁ REPUBLIKA

Dopady reformy veřejných financí na každodenní život půjde odsunout jenom na velmi krátký čas. Například tím, že si lidé nakoupí cigarety a léky do zásoby. Pak ale stejně budou muset změnit svůj životní styl a přizpůsobit rodinný rozpočet. Mladší ročníky by tedy měly zamířit do penzijních spořitelen a začít spořit na stáří, nebo si výrazně zvýšit spořenou částku.

Článek

Na penzi si formou spoření a prostřednictvím penzijních fondů každý měsíc připlácí již několik miliónů obyvatel ČR. Částka, kterou si lidé pravidelně odkládají, je ale podle analytiků příliš malá. Do důchodu se totiž v ČR bude odcházet až v 65 letech a penze z průběžného solidárního systému v budoucnu pokryjí jen nejnutnější životní náklady. Podle analytiků bude na stáří nutné spořit minimálně deset procent čistého příjmu. Například při měsíčním příjmu 16 000 korun čistého tedy 1600 Kč.

Kritici rovné daně ovšem dodávají, že většina lidí si díky daňové reformě bude moci zvýšit spořenou částku tak o stokorunu, protože vládní daňová reforma pomáhá především lidem s vyššími příjmy, polepší si také ti s příjmy velmi nízkými.

Výrazně zvýšit úspory na stáří by mohli pouze lidé s hrubými příjmy nad čtyřicet tisíc hrubého. Ti na daňové reformě měsíčně vydělají 1600 korun. Ještě lépe na tom budou lidé s čistým měsíčním příjmem kolem 75 tisíc Kč. Ti by si mohli zvýšit měsíčně svoje úspory na stáří o devět tisíc korun. Podle mínění finančních poradců je ale pro tyto příjmové skupiny lepší investicí na stáří koupit byt do osobního vlastnictví a pak ho pronajímat.

Omezit výdaje na volný čas

Poplatkům za recept a návštěvy lékaře se rovněž nepůjde vyhnout. Stejně jako skutečnosti, že první tři dny nemoci zůstane pacient bez nemocenské a další dny nebude rovněž moci příliš rozhazovat.

V příštím roce také kvůli změně DPH a ekologickým daním zdraží potraviny, veřejná doprava, uhlí, elektřina, plyn, voda, o dalších sedm korun na krabičku podraží cigarety, a stoupnou nájmy. To vše omezí výši tzv. disponibilních peněz, které nám po zaplacení nevyhnutelných výdajů z výdělku zůstanou.

Stoupne zájem o částečné úvazky

Reforma dotlačí zejména mladé rodiny ke změně životního způsobu. Změny jako je nižší porodné, nižší rodičovský příspěvek a přídavky na děti povedou k rychlejším návartům maminek do zaměstnání. a vzroste zájem o částečné úvazky. Ty zatím tvoří pouze čtyři procenta z pracovních úvazku v České republice.

Stát začal podporovat vznik neformálních zařízení pro děti, jako jsou rodinné jesle, a chce více využít pro pomoc rodinám nestátní, nezisková zařízení. "Je to taková malá revoluce v rodinách, kterou využijí zejména rodiny vysokoškoláků a středoškoláků," shodují se experti.

Pokud v rodině více vydělává žena, může doma s dětmi zůstat muž (dosud jen jedno procento případů péče o děti). Česká rodina se tak stylem spotřeby ještě více přiblíží zvyklostem, panujícím v západoevropských zemích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám