Hlavní obsah

Topolánek podpořil zrušení investičních pobídek

PRAHA

Premiér Mirek Topolánek podle prezidenta Hospodářské komory Jaromíra Drábka podpořil výzvu komory zrušit investiční pobídky. Drábek a Topolánek se shodli, že pobídky českou ekonomiku spíše poškozují, než aby podporovaly její další rozvoj.

Článek

"Myslím, že na vnímání této selektivní podpory firem jsme se shodli, ministerský předseda výzvu Hospodářské komory podpořil," zhodnotil výsledky jednání s premiérem Drábek.

Připomněl, že v podobném duchu se již před časem vyjádřil ministr průmyslu a obchodu Martin Říman. Ten se ale obává nedostatečné politické podpory takového kroku v Poslanecké sněmovně.

Investiční pobídky měly za cíl přilákat zahraniční investice. Komora je ale kritizuje hlavně kvůli odlivu pracovní síly od původních zaměstnavatelů, pokřivení trhu v důsledku poskytování konkurenčních výhod a úzkému profilu firem, jež mohou podporu získat. Podnikatelské reprezentaci vadí, že výhody od státu putují velmi často k velkým zahraničním podnikům, které proti českým subjektům využívají nepřiměřených tržních výhod.

"V ČR je přeinvestováno. Chybí nám kvalifikovaná pracovní síla, pro další významné investory zde není příliš prostoru. Je na čase udělat z českého hospodářství podnikatelsky atraktivní oblast použitím jiných prostředků, než jakými jsou investiční pobídky. Jakkoli právě tyto ve své době nemalou měrou přispěly k přísunu zahraničního kapitálu do ČR," doplnil Drábek.

Analytici proti rušení

Jiný názor než komora má ale Svaz průmyslu a dopravy, který se zrušením investičních pobídek bez analýzy dopadů nesouhlasí. Investiční pobídky jsou po několika novelizacích zákona přístupné nejen velkým a novým firmám, ale i nynějším investujícím již od 100 miliónů Kč, upozornil generální ředitel svazu Zdeněk Liška. Vliv pobídek na hospodářský růst a vývoz je nesporný, bez něho by česká ekonomika neměla velké investiční projekty, které by naopak zakotvily u našich konkurentů a růst průmyslu by nedosahoval historických hodnot, podotkl.

Rušit pobídky nechtějí ani analytici. Investiční pobídky jsou nástroj hospodářské politiky, který může hodně pomoci, ale může mít i nežádoucí vedlejší následky, míní analytik Patria Finance David Marek. Protože dnes patří do arzenálu řady zemí, byla by podle něj konkurenční pozice Česka bez pobídek oslabena. Je ale potřeba je nastavit tak, aby nediskriminovaly jednotlivá odvětví či firmy podle velikosti, poznamenal.

"Můžeme je zreformovat, udělat z nich větší výhodu pro nás. A to hlavně tím, že se budou vztahovat již jen k inovativním projektům, na investice, jež přinesou nové technologie, který zlepší výzkum a vývoj," uvedl analytik Raiffeisenbank Aleš Michl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám