Hlavní obsah

Exportéři se bojí silné koruny, chtějí rychlé přijetí eura

– MLADÉ BUKY/PRAHA

Soustavné posilování kurzu koruny nynějším tempem může citelně oslabit českou ekonomiku, obávají se exportéři. Podle předsedy Asociace exportérů Jiřího Grunda firmy při rostoucích cenách energií a mezd již nebudou schopny snížením nákladů ztráty ze sílící koruny vyrovnat a ztratí konkurenceschopnost. Řešení Grund vidí v rychlém přijetí eura.

Článek

"Do dvou až tří let může česká ekonomika ztratit dech," prohlásil ve čtvrtek Grund.

Česká měna ve čtvrtek dopoledne opět posunula rekordní hodnotu k dolaru o několik haléřů na 19,59 Kč/USD. K euru vytvořila nový rekord v pondělí na hodnotě 27,40 Kč/EUR. Před pěti lety se za euro i dolar platilo asi 30 korun.

Hlavním úkolem vlády by podle Grunda měla být příprava přijetí eura. "Aby se nestalo, že euro přijmeme v nejméně vhodné době, kdy české podniky již nebudou konkurenceschopné," řekl Grund. Česká republika chtěla původně do eurozóny vstoupit v roce 2010, plán ale zrušila a nyní předpokládá, že eurem se bude v Česku platit až kolem roku 2012.

Nejvíce ohrožený je textilní průmysl

Posilování kurzu koruny podle Grunda zasahuje prakticky všechny obory průmyslu, zejména ty náročné na energie a pracovní sílu. "Jedním z nejvíce ohrožených je textilní průmysl, který je navíc pod tlakem levné a nekalé konkurence z Číny. Hrozí, že v Česku zbude jen pár textilek s výrobou exkluzivního sortimentu," řekl Grund.

Nynější krátkodobé výkyvy kurzu k rekordním hodnotám nemají podle něj na exportéry bezprostředně negativní vliv. "Exportní firmy se již dobře naučily používat instrumenty, kterými se proti nenadálému výkyvu kurzu dokážou pojistit," řekl.

Čtvrteční rekordy koruny souvisejí s vývojem na eurodolarovém trhu. Dolar pokračoval v poklesu vyvolaném úterním výrazným snížením amerických úrokových sazeb a spadl na nové 15leté minimum vůči koši měn.

Slabý dolar je pro českou ekonomiku spíše přínosem. Padající americká měna pomáhá snižovat ceny benzinu a zemního plynu. Lidé také potřebují méně peněz na koupi počítačů, notebooků, fotoaparátů a další elektroniky z Asie nebo USA. Horší je však situace opět pro české vývozce, kteří své zboží prodávají za dolary.

Reklama

Související články

Koruna je nejsilnější v historii

Koruna se v pondělí ráno dostala na novou rekordní úroveň ke společné evropské měně a obchodovala se za 27,40 Kč/EUR. Česká měna tak překonala vůči referenční...

Výběr článků

Načítám