Hlavní obsah

Elektřina podraží, pro domácnosti o 10 procent

Novinky, jos
PRAHA

Čeští odběratelé elektřiny budou od nového roku muset sáhnout hlouběji do kapsy. Elektrárenská společnost ČEZ se rozhodla od 1. ledna 2008 navýšit cenu elektřiny o 14,4 procenta. Podle odhadů odborníků tak pro domácnosti proud zdraží zhruba o deset procent.

Článek

Nové tarify pro konečné zákazníky ve čtvrtek ČEZ představil na tiskové konferenci.

Míra zdražení je podle očekávání analytiků, kteří mimo výsledného desetiprocentního navýšení cen elektřiny pro domácnosti odhadovali i přibližně patnáctiprocentní růst cen pro firmy.  

"Nový ceník plně odpovídá vývoji na energetické burze," uvedl na tiskové konferenci obchodní ředitel společnosti Alan Svoboda. Potvrdil také, že ČEZ i pro další rok zachovává nabídku tří odběrových tarifů, které dávají zákazníkům možnost vybrat si míru spotřeby.

Další dvě řady produktů

Nově navíc přibudou dvě nové produktové řady Kvartál a Měsíc. Domácnosti a podnikatelé, kteří je využijí, nebudou uzavírat smlouvy na dodávku každé čtvrtletí nebo měsíc, ale jejich cena se bude určovat na příslušné období podle aktuálních cen na burze.

Letos se platby domácností za elektrickou energii zvýšily v průměru o 7,9 procenta. Neregulovaná cena silové elektřiny, která se na celkových platbách podílí více než dvěma pětinami, se v průměru zvýšila o 16 procent. Kromě silové elektřiny se na výsledné ceně pro domácnosti podílejí i poplatky za distribuci a daně.

Tyto složky koncové ceny může regulovat stát, zatímco trh se silovou elektřinou je plně liberalizován. Podíl vlastní, silové elektřiny na účtech domácností za dodávku elektřiny, přitom činí letos zhruba 50 procent, u velkých firem je to asi 80 procent.

V konečné ceně se kromě očekávaného zdražení silové elektřiny odrazí i zvýšení poplatků za přenos a distribuci a také nově zaváděná ekologická daň. Ta je součástí reformy veřejných financí, kterou ve středu schválil Senát a nyní již čeká jen na podpis prezidenta.

ČEZ stanoví svou cenovou politiku podle situace na nové energetické burze. Tam po uvolnění obchodování ceny vzrostly a přiblížily se německému trhu; nyní se energie na příští rok prodává za 54,5 eura.

Stále nejziskovější

Celé energetické skupině, jejímž dvoutřetinovým vlastníkem je stát, vzrostl za 1. pololetí konsolidovaný čistý zisk meziročně o 26,8 procenta na 21 miliard korun. Na pololetních výsledcích se podílely hlavně aktivity v zahraničí, zejména elektrárny v Polsku a Bulharsku.

ČEZ plánuje také společný podnik s maďarskou společností MOL. Firma by se měla zabývat především stavbou paroplynových elektráren. Ty první by měly stát v Bratislavě a maďarském městě Százhalombatta.

Reklama

Výběr článků

Načítám