Hlavní obsah

Tošovský téměř ztratil šanci být v čele MMF

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Bývalý český premiér Josef Tošovský s největší pravděpodobností nenajde dostatečnou podporu mezi státy ve volbě nového předsedy Mezinárodního měnového fondu (MMF). Tošovského do funkce navrhlo Rusko, EU má vlastního kandidáta Dominiqua Strausse-Kahna, kterého teď navíc podpořily i USA.

Článek

Americký ministr financí vyzval radu MMF, aby se k Straussi-Kahnovi "postavila pozitivně". Paulson věří, že se bude v čele fondu snažit o odvážné reformy. Podporu mu slíbily i země EU včetně Česka.

Tím je téměř jisté, že Francouz bude v říjnu zvolen. Nahradí Španěla Rodriga Rata,  který se rozhodl z osobních důvodů rezignovat.

Mnoho států Tošovského kandidaturu chápe tak, že Rusko se snaží rozbít tradiční rozdělení pozic mezi USA a Evropou. Podle nepsané, ale zatím vždy platné dohody, dosazuje Evropa šéfa MMF a USA šéfa Světové banky.

Tošovského by mohly ve volbě podpořit neevropské země, například Brazílie nebo Indie.

Reklama

Související články

Tisk: Nominací Tošovského Moskva testuje Unii

Podle zahraničních médií chce Rusko nominací bývalého guvernéra České národní banky a expremiéra Josefa Tošovského prolomit monopol Evropy na obsazování funkcí...

Výběr článků

Načítám