Hlavní obsah

Krize hypoték donutila USA po čtyřech letech snížit úroky

WASHINGTON

Americká centrální banka (Fed) snížila v úterý základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu na 4,75 procenta. Banku k tomuto kroku přiměla situace na úvěrových trzích, kvůli které už v srpnu snížila diskontní sazbu. Fed základní úrok naposledy snížil v červnu 2003 a nynějším výrazným snížením sazeb připustil, že se snaží odvrátit hrozbu recese.

Článek

"V prvním pololetí pokračoval růst ekonomiky mírným tempem , ale napjaté podmínky na úvěrových trzích by mohly zintenzivnit pokles na trhu bydlení, a hospodářský růst tak ještě více zbrzdit," píše se ve zprávě, kterou Fed vydal po schůzce Federálního výboru pro operace na otevřeném trhu (FOMC). Ten o sazbách v rámci Fedu rozhoduje.

Dosud činila základní úroková sazba v USA 5,25 procenta, kam ho Fed zvýšil loni v červnu.

Akciový trh zareagoval posílením

Akciový trh na zprávu o prudkém snížení úroků zareagoval silným růstem. Hlavní Dow Jonesův index těsně před zveřejněním rozhodnutí sice vykazoval růst, ale jen mírný. V několika vteřinách po uvolnění tiskové zprávy začal prudce růst a zakrátko měl zisk kolem dvou procent.

"To je tedy trochu překvapivé, jak je vidět i z reakce akciových futures na index S Myslím, že Fed nám velmi agresivně ukázal, že má všechno pod kontrolou," neskrýval nad krokem centrální banky údiv hlavní analytik trhu komodit ve společnosti OptionsExpress Mike Zarembski.

Banka dala úmysl snížit sazby najevo už v srpnu, kdy zcela nečekaně a mimo pravidelnou schůzku FOMC snížila diskontní sazbu.

Problémové hypotéky otřásly finančními trhy

Fed posuzoval několik situací. Za prvé musel vyhodnotit dopady krize v části amerického hypotečního trhu, které se přenesly i na úvěrové trhy. Z tohoto důvodu se objevily otřesy na finančních trzích, které vedly k poklesu cen akcií i kurzu dolaru.

Již statistika za srpen  naznačila, že americká ekonomika pociťuje problémy, neboť poprvé po čtyřech letech v srpnu přišla o pracovní místa.

Nižší úroky většinou svědčí akciovému trhu, protože díky nim mají podniky levnější úvěry a mohou rychleji expandovat a zvyšovat zisky.

Nízký úrok ale není dobrá zpráva pro měnu, protože klesá její atraktivita pro zahraniční investory. Ti pak dávají přednost měnám, u nichž mohou čekat vyšší úrokové zhodnocení.

Základní úrok v USA zůstává jedním z nejvyšších

I po úterním kroku centrální banky však zůstává základní úrok v USA jedním z nejvyšších ve vyspělém světě. Například v eurozóně je nyní základní sazba na čtyřech procentech, předpokládá se ale, že se bude ještě zvyšovat. To je i jeden z hlavních důvodů růstu eura vůči dolaru.

V České republice je nyní základní úrok na 3,25 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám