Hlavní obsah

Nezaměstnanost na Slovensku je na historickém minimu

– BRATISLAVA
Právo, Ivan Vilček

Slovensko zaznamenalo koncem srpna historicky nejnižší míru nezaměstnanosti, a to 8,19 procenta. Podle v úterý zveřejněných údajů Ústředí práce, sociálních věcí a rodiny od srpna 2006 klesla nezaměstnanost o 1,66 procentního bodu.

Článek

Celkový počet evidovaných uchazečů o práci dosáhl koncem letošního srpna 241 953 osob. Z toho do práce mohlo okamžitě nastoupit 212 905 osob. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku se jejich počet snížil o 39 212 lidí.

Problémem je nadále dlouhodobá nezaměstnanost a nedostatek kvalifikované pracovní síly. "S ohledem na dlouhodobou nezaměstnanost dosahuje nelichotivých 52,8 procenta. Evidujeme až 127 662 osob nezaměstnaných po dobu více než 12 měsíců," uvedl generální ředitel Ústředí práce Ján Sihelský. V tomto kontextu je podle Sihelského alarmující, že 104 660 lidí nikdy nepracovalo.

Úřady práce mohou nezaměstnaným okamžitě nabídnout asi 30 tisíc volných pracovních míst, většinou však na západě Slovenska. "V roce 1999 jsme evidovali na jedno volné pracovní místo 93 nezaměstnaných uchazečů. V současnosti toto číslo kleslo na osm uchazečů. To rovněž dokazuje, že situace se rapidně změnila," dodal Shelský. 

Zaměstnavatelé v automobilovém a elektrotechnickém průmyslu poukazují na nedostatek kvalifikovaných pracovních sil. Nedostatek pracovníků je také ve stavebnictví a v zemědělství. Podle Sihelského je řešením rekvalifikace nezaměstnaných, otevření pracovního trhu zaměstnancům ze zemí Evropské unie a příliv pracovní síly ze zemí třetího světa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám