Hlavní obsah

Cena ropy pokořila další rekord

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Cena ropy zastavila pokles a začala se v průběhu pondělního dne zvyšovat. Večer tempo růstu ještě vzrostlo, takže se cena vrátila nad 80 dolarů a vystoupila na nový rekord 80,50 USD za barel (asi 159 litrů). Za růstem cen je zejména vysoká poptávka a klesající zásoby.

Článek

Trh se zaměřuje také na úterní schůzku centrální banky (Fed) v USA, kde se očekává snížení základních úrokových sazeb. Značný vliv mají i obavy z úvěrové krize, zvlášť v situaci, kdy se s problémy potýká i pátá největší hypoteční banka v Británii.

Banka Northern Rock si nedokázala zajistit provozní hotovost a její klienti ze strachu ze ztráty vkladů vzali její pobočky útokem.

Obavy z nedostatku

Zvyšování ceny ropy nezastavila ani nedávné rozhodnutí Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) zvýšit od listopadu těžbu o půl miliónu barelů denně. Podle odběratelů to není mnoho, průmyslové země požadovaly před topnou sezónou výraznější zvýšení.

K rekordu z dob ropné krize před třiceti lety daleko

Ceny ropy se od roku 2002 zvýšily asi na čtyřnásobek, pokud by se ale vzala v úvahu inflace, nynější rekordní hodnoty nejsou skutečným rekordem, ale pouze rekordem nominálním. V době islámské revoluce na přelomu 70. a 80. let a následného ropného embarga se cena ropy vyšplhala na 38 dolarů. Avšak pokud by se započetla inflace, musela by dnes ropa stát od 90 do 100 dolarů, aby bylo možné hovořit o skutečném rekordu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám