Hlavní obsah

Pivaři žehrají na ceny, ale mok si stejně dají

Záměru Plzeňského Prazdroje zdražit od listopadu pivo až o osm procent, pivaře rozladil. Na pozvolné zvyšování cen si už ale v posledních letech zvykli. Na ceny oblíbeného moku žehrají, ale stejně si ho neodepřou.

Článek

Nyní je situace o to složitější, že kvůli razantnímu růstu cen surovin, zvláště sladovnického ječmene a chmele, nemusí být avizované zdražení konečné ani na delší dobu jediné. Ceny piva v hospodách zřejmě v nadcházejícím roce tak porostou rychleji, než bylo obvyklé.

Pivovarníci naopak tvrdí, že pivo je v Česku stále velmi levné. "Však si zkuste zajít na pivo v Londýně či Paříži, mnoho Čechů si o úrovni cen udělá obrázek během své zahraniční dovolené," řekl Právu šéf jednoho menšího domácího pivovaru, který si ale nepřál být jmenován.

Jak dodal, ne náhodou se s levnější leteckou dopravou široce rozvinula takzvaná pivní turistika, kdy zejména tisíce mladých Britů cestují za laciným pivem do Česka či Pobaltí.

Ječmen už zdražil proti loňsku o 60 %

"Míru růstu cen piva u nás ovlivňují dva hlavní faktory. Koupěschopnost spotřebitelů a konkurenční boj pivovarů. Obojí brání tomu, aby cena piva rostla skokově," uvedl pro Právo výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý.

Z toho vychází i další nepsané pravidlo. Ceny se u nás zvyšují pod taktovkou Plzeňského Prazdroje, jakožto největšího subjektu se zhruba polovičním podílem na trhu. Ostatní pivovary sice většinou tvrdí, že mají vlastní obchodní a cenovou politiku, dříve či později se však cenám lídra trhu přizpůsobí.

Vzhledem k enormnímu růstu cen surovin však Veselý odhadl, že pro příští rok nezůstane u jediného zvýšení cen a budou následovat ještě další.

"Jestliže cena ječmene už nyní stoupla o 60 procent a dál roste, potom se dá do roka očekávat růst cen piva o nějakých 25 procent. Ječmen se na celkových nákladech podílí zhruba třetinou. To jsou jednoduché počty," dodal.

Hlavní vliv na růst cen zemědělských produktů má podle Veselého zvýšená poptávka ze zemí třetího světa, zvláště pak Číny, a produkce biopaliv. To by ovšem znamenalo, že cena jedné točené plzně ve specializovaných pivnicích by mohla příští rok vystoupat až ke 40 korunám. Bude tomu ale skutečně tak?

O kolik zdraží hospodští?

Další zvláštností českého pivního trhu je to, že ceny piva v hospodách, restauracích a v obchodech ne vždy přesně kopírují ceny v pivovarech. Dokládá to i malá anketa Práva v krajích. V restauraci Plzeňská bašta v centru západočeské metropole pivo chtějí zdražit zhruba o stejnou o částku, o kterou navýší ceny Plzeňský Prazdroj.

"Při loňském zdražování ze strany pivovaru jsme ceny nechali beze změny, teď už je budeme muset také zvednout," řekla Právu provozní zmíněného podniku, které nechtěla sdělit své jméno. Nyní zde stojí půl litru desítky Gambrinus 24 korun, ležák Pilsner Urquell je ještě o pět korun dražší.

V restauraci Plzeňský dvůr na Šumavské ulici v Brně prodávají půllitr dvanáctistupňového Plzeňského Prazdroje za 26 korun, desítku Gambrinus za 22 korun. Růst cen v pivovarech považuje vedení Plzeňského dvora za přirozenou věc, restaurace musí tyto ceny kopírovat. "Naši lidé jsou zvyklí na růst platů, ale nikoli na růst cen. A pivo je v této zemi pořád za pusu ve srovnání s vyspělou cizinou," říká pracovnice restaurace.

Únosnou cenu piva považuje za relativní, protože "lidé budou nadávat při každém zdražení, ale nakonec pivo stejně zaplatí". Majitel předměstské restaurace v Brně-Černovicích prodává Gambrinus za 18,50 Kč. Jako ještě únosnou hranici vidí 20 korun, potom by prý hosté už hodně nadávali.

Restaurace U Rady v centru Ostravy nyní čepuje plzeňskou dvanáctku za 28 korun. "Samozřejmě když zdraží pivovar, musíme zdražit také. Zatím jsme se ale s majitelem nebavili o kolik," řekl provozní Marián Bavlšík. Dodal, že mnoho lidí si neuvědomuje, že zdražování v restauracích má i další důvody. "Zdražuje se nejenom pivo, ale také náklady na dopravu, zvedají se ceny plynu, který pivo tlačí. Když k tomu připočítáte náklady na čištění trubek a to, že pivo někdo musí natočit a roznést, ta cena je pak úplně jinde," dodal.  

Reklama

Výběr článků

Načítám