Hlavní obsah

České firmy získaly od Vietnamu nové zakázky za 70 mld. Kč

PRAHA

České firmy se zástupci vietnamských společností podepsaly v Praze ve čtvrtek sedm kontraktů v hodnotě přes 3,5 miliardy dolarů (69 miliard korun). Největší zakázkou je stavba černouhelné elektrárny ve Vietnamu v hodnotě přes tři miliardy dolarů, na které se bude podílet Škoda Praha, dceřiná společnost ČEZ.

Článek

S Vietnamem, který se letos stal členem Světové obchodní organizace, má Česko v posledních letech pasivní obchodní bilanci. Ta loni vykázala schodek 77 miliónů dolarů, vývoz činil necelých 13 miliónů dolarů, zatímco dovoz obnášel 90 miliónů dolarů.

Vietnam je na seznamu prioritních zemí, který je součástí schválené vládní exportní strategie ČR na roky 2006 až 2010.

Například české strojírenské firmy mohou podle odborníků na vietnamském trhu uspět se stroji pro obuvnický, textilní, stavební či potravinářský průmysl. Šanci ve Vietnamu mají i čeští dodavatelé zdravotnického vybavení a materiálu, farmaceutických výrobků, speciálních stavebních hmot a izolačních materiálů, skla, zařízení pro čištění odpadních vod a spaloven odpadu.

Vietnam v posledních letech více investuje do dopravní infrastruktury, což je rovněž příležitost pro české dodavatele. "Potenciál je i v oboru informačních technologií a v mnoha oborech služeb, jako je například bankovnictví či pojišťovnictví," uvedl již dříve náměstek ministra průmyslu a obchodu Martin Tlapa.

Například loni na podzim zástupci českých firem během pracovní cesty prezidenta Václava Klause do Vietnamu podepsali v Hanoji smlouvy na zakázky za 3,6 miliardy korun, které se týkají stavby cementárny a pivovaru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám