Hlavní obsah

OPEC zvýší těžbu ropy o půl miliónu barelů denně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VÍDEŇ

Členové Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) se v úterý dohodli na zvýšení celkové těžby od 1. listopadu o 500 000 barelů denně. Ropný kartel tím učinil vstřícné gesto vůči průmyslovým zemím, které jsou znepokojeny rychle ubývajícími zásobami paliv a dopadem vysokých cen ropy na své ekonomiky.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Článek

Katarský ministr Abdalláh bin Hamad Attijá, který zprávu oznámil jako první, upřesnil, že zvýšení se netýká oficiální kvóty, ale skutečné produkce; to znamená, že OPEC reálně zvýší dodávky ropy na trh. Zatímco oficiální těžební limit pro deset členů OPEC je od února 25,8 miliónu barelů denně, v srpnu desítka členů těžila asi o milión barelů za den více.

Rozhodnutí maže část posledního omezení těžby z přelomu loňského a tohoto roku. Tehdy se OPEC nadvakrát dohodla na snížení produkce o celkem 1,7 miliónu barelů denně, tedy šest procent objemu.

OPEC má celkem 12 členů, kvóty se ale vztahují jen na deset z nich bez Iráku a nového člena Angoly. Celý kartel dodává na trh asi 30 miliónů barelů ropy denně, což je více než třetina celosvětové spotřeby. 

OPEC vyslyšela výzvy průmyslových zemí v čele s USA, které se bojí zrychleného poklesu zásob v případě, že dodávky od OPEC nestoupnou.

Reklama

Související články

OPEC sníží těžbu ropy o dvě procenta

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) se ve čtvrtek na jednání v Nigérii shodla, že od února sníží limit těžby o dalšícho půl mimiónu barelů denně, cože...

Výběr článků

Načítám