Hlavní obsah

Pokles vedly ČEZ a Telecom

Novinky, Roman Pospíšil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

I poslední den minulého týdne zastihl pražskou burzu v oslabujícím trendu. Dění táhl především ČEZ. Zajímavé bylo sledovat Komerční banku. U té se totiž během dopoledne také objevily silné prodejní tlaky ale zároveň i zájem o nákup. Díky tomu oslabovala jen málo a poté dokonce mírně posílila.

Článek

"Podle zdroje objednávek byla znát na trhu přítomnost zahraničních prodejců. Akcie KB dopoledne propadly až k ceně 1940 Kč. Na této hranici se aktivovala poptávka domácích i zahraničních kupců, kteří především v závěru dne prodejní příkazy vytlačily výše na konečných 1970 Kč, což znamená posílení o 0,56 procenta," konstatoval Raduz Srom z Atlantiku FT.

Pokud by banka tento týden oznámila pozitivní hospodářské výsledky, mohla by přivolat růst svých akcií. V jejím hospodaření by se už pomalu mohla projevovat aktivita jejího hlavního akcionáře - Société Générale. I proto budou výsledky více než zajímavé - Francouzi to nemají jednoduché, pokles úrokových marží růstům zisku nepřeje.

Zatímco Komerční banka si zahrávala s růstem, ČEZ šel dolů jednoznačně. Sesunul se krátce po otevření trhu na 115 korun (v pondělí stál 120 Kč) a postupně klesal ještě níže až na 114 Kč. Tím pádem jeho denní propad dosáhl přes jeden a půl procenta.

Zajímavý byl pokles Českého Telecomu. Ten se celý týden držel stranou hlavního dění, ale v pátek ztratil 1,7 procenta na 274 korunách. "Akcie Českého Telecomu se po dlouhé době se vymanily z úzkého rozpětí 278 až 279 Kč. Obchody na tomto titulu proběhly dokonce i za 272Kč, na této ceně se kupující zaktivovali," uvedl Michal Semotan z J.

Dolů šly i trhy v Evropě

Poklesům mohl pomoci i fakt, že se jižním směrem v pátek vydaly i trhy v Evropě. Převzaly negativní náladu z USA, která ale v pátek skončila. Na trh navíc dorazily i negativní korporátní zprávy, například od stavební společnosti Saint-Gobain či společnosti Rhodia. Pokračovaly i některé výkyvy v automobilovém průmyslu, který klesal už po čtvrtečním otevření.

Trh asi nepříliš vzruší zpráva, že dojde k dokupu akcií Živnostenské banky. Jednak v ní majoritní akcionář UniCredito Italiano vlastní už přes 95 procent, navíc zatím neohlásil cenu odkupu. Akcie poté zmizí z veřejných trhů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám