Hlavní obsah

Stavba továrny Hyundai je zhruba v polovině

Právo, Anna Bortlíčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Stavba továrny Hyundai v Nošovicích na Frýdecko-Místecku pokračuje podle harmonogramu. Nyní je zhruba v polovině a skončí do konce roku. Novinářům to ve středu řekl mluvčí Hyundai Motor Manufacturing Czech (HMMC) Petr Vaněk.

Článek

Některé haly již mají hotovy střechy, na dalších se střechy dělají, objekty se oplášťují, betonují se podlahy atd. Denně na stavbě pracuje kolem 250 lidí ze subdodavatelských firem. Do konce července bylo prostavěno 86,372 miliónu eur (téměř 2,4 mld. korun), celkem Hyundai plánuje v Nošovicích investovat přes 1,1 mld. eur.

"Z Koreje už nám přicházejí kontejnery a bedny s výrobní technologií, jako první dorazily části výrobní linky převodovkárny," sdělil Vaněk. Hala na výrobu převodovek se začala stavět jako první letos v březnu a podle plánu bude uvedena do provozu nejdříve. Instalace technologií tam začne už na podzim. Převodovkárna má být kompletně dokončena v březnu příští rok.

Zkušební výroba aut za rok

V ostatních provozech se výrobní technologie začnou instalovat od ledna příštího roku tak, aby zkušební výroba aut mohla začít v září 2008. Od března 2009 pak HMMC plánuje spustit sériovou výrobu, v první fázi bude automobilka vyrábět 200 tisíc aut ročně a zaměstnávat bezmála 2900 lidí. Při plné výrobní kapacitě v roce 2011 bude nošovická automobilka vyrábět 300 tisíc vozů ročně a bude mít přes 3500 zaměstnanců.

Nyní HMMC zaměstnává 300 lidí, do konce roku chce přijmout dalších 400 až 500 zaměstnanců. Firma podle Vaňka nemá obavy, že by nenašla dostatek lidí. "Už nyní máme 4200 žádostí o zaměstnání," řekl.

Zpět do areálu budoucí továrny už korejští odborníci začali vracet vzrostlé stromy, které loni na podzim přesadili na přechodné stanoviště na okraji průmyslové zóny. Dosud podle Vaňka vrátili zpět 30 až 40 stromů z více než tisícovky přesazených.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám