Hlavní obsah

Kalousek navrhuje rozpočet se schodkem 70,8 miliardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) navrhuje vládě rozpočet na rok 2008 s deficitem 70,8 miliardy korun, tedy 2,95 procenta HDP. Plánované výdaje by měly činit 1,107 biliónu a příjmy 1,037 biliónu korun.

Článek

Podle Kalouskova návrhu by mělo v příštím roce dojít v porovnání s rokem 2007 k nárůstu příjmů státního rozpočtu o 9,2 procenta, tedy o 87 miliard.

Výdaje státu se v roce 2008 navrhují ve výši 1 107,3 miliard korun, meziročně by se tak měly zvýšit o 6,4 procenta, což v absolutním vyjádření činí 66,5 miliardy korun.

Podle úřadu tak bude deficit veřejných financí 2,95 procenta HDP, tedy pod tříprocentní hranicí požadovanou pro přijetí eura.

Návrh je maximem možného, míní premiér

Navrhovaný schodek je podle premiéra Mirka Topolánka "maximem možného". "Porovnejme to se schodkem 160 miliard, který by vznikl bez reformních zákonů," řekl novinářům na tiskové konferenci.

V následujících letech bude vláda podle Topolánka schodek dál snižovat, a to například škrtáním některých resortních programů, které dublují evropské dotační tituly.

Návrh rozpočtu na rok 2008 obsahuje zapojení očekávaných finančních prostředků z rozpočtu Evropské unie ve výši 76,1 miliardy korun.

Státní dluh, jehož očekávaná výše ke konci roku 2007 činí 905,2 miliardy korun, dosáhne na konci roku 2008 hodnoty 990,1 miliardy korun a vzroste tak o 9,4 procenta.

Rozpočet mohl být úspornější, oponují analytici

"Z návrhu nevyzařuje nic reformního. Rozpočet se jen sveze s tím, že ekonomika rychle roste, daňové příjmy jsou skvělé a vládní batoh očesal pár sociálních dávek a mateřskou. Nepřichází ale systémové řešení, jednotlivé resorty nejsou tlačeny k úsporám a k rozdělování peněz na základě výsledků nikoliv paušálně," komentoval návrh analytik Raiffeisenbank Aleš Michl.

Nižší deficit rozpočtu příští rok je podle analytika Next Finance Vladimíra Pikory dobrá zpráva jen na první pohled. "Vezmeme-li v úvahu, že v roce 2008 poroste ekonomika přes pět procent, je skoro 71miliardový deficit stále vysoký," uvedl.

Poprvé v mezích plánování

Ministerstvo financí se také pochlubilo, že se letos poprvé podařilo dodržet střednědobé výdajové rámce státního rozpočtu a státních fondů na rok 2008 a 2009, které schválila v roce 2006 Poslanecká sněmovna.

"Tato situace nastala poprvé od zavedení střednědobých výdajových rámců do právního řádu České republiky. Dosavadní praxe vždy tento závazek výrazným způsobem porušovala," uvedl tiskový mluvčí ministerstva Ondřej Jakob.

Ministerstvo financí zpracovalo i návrh střednědobého výhledu státního rozpočtu na léta 2009 a 2010. V roce 2009 plánuje hospodařit s deficitem 2,6 procenta HDP a v roce 2010 se schodkem 2,3 procenta HDP.

Návrh rozpočtu v pondělí ministr financí zaslal vládě, která by jej měla projednat a předložit Sněmovně k projednání a schválení nejpozději do konce září.

Reklama

Související články

Stát byl loni v mínusu 97,3 miliardy korun

Schodek státního rozpočtu za rok 2006 činil 97,3 miliardy korun. To je o 13,6 miliardy korun více, než schválila Sněmovna. Letošní rozpočet zatím počítá...

Výběr článků

Načítám