Hlavní obsah

Prezident Bush chce pomoci lidem s hypotékami

– WASHINGTON
Novinky, CNN, BBC,

Americký prezident George W. Bush připravuje plán, jak pomoci miliónům lidí s rizikovými hypotékami. Právě krize na americkém trhu nemovitostí a kolaps několika poskytovatelů hypoték včetně investiční banky Bear Stearns způsobily nedávné poklesy na akciových trzích v celém světě. Bush o plánu pomoci lidem, kteří nejsou schopni splácet hypotéky na svůj dům, hovořil v pátek v newyorské Růžové zahradě.

Článek

Dal najevo, že cílem, je, aby lidé, kteří nemohou splácet hypotéky, nepřišli o domovy. Problém s hypotékami sice označil za "jednoduchý v celém schématu věcí," ale dodal, že je nutné jej řešit.

Prezident požádá o pomoc Kongres, aby podpořil jeho plán umožnit vládní pojišťovně hypoték (Federálnímu úřadu pro bydlení) ručit na půjčky na dům i lidem, kteří jsou se splátkami o devadesát dní pozadu.

Bush také chce, aby se utvořilo společenství komunitních skupin, vládních úřadů a vládnou sponzorovaných společností, které by pomohlo znovu financovat půjčky.

S Kongresem míní Bush dokonce spolupracovat na návrhu, aby lidé, kteří přijdou o dům, jenž je jim vyvlastněn a prodán, nemuseli dočasně platit daně. Stejně tak by daně měly být odpuštěny věřitelům, kteří odpustí hypoteční dluh.

"Věřím, že potřebujeme změnit zákon, aby lidé nebyli trestání, když znovufinancují své domy."

Půjčky musí být průhlednější

Na ekonomickém fóru v Jackson Hole ve Wyomingu se zřejmě bude jednat i o tom, jak předejít opakované krizi na hypotečním trhu. Chystá se posílit zákon, který zpřísní podmínky při poskytování půjček. Plán zřejmě podpoří i opoziční demokraté, protože toto požadovali už při nástupu Bushe do funkce.

Prezident si přeje, aby se bojovalo s hypotečními agenty a půjčovateli bez skrupulí, kteří těží z naivity zákazníků a daří se jim vytvářet extrémní zisky. Podle něj by půjčky měly být průhlednější pro zákazníky.

Krizi zřejmě vyvolaly rizikové půjčky poskytované lidem, jejichž příjmy a ohodnocení jsou tak malé, že by normální půjčku dostat nemohli a také fakt, že hypoteční sazby loni prudce stouply. Jde o hybridní hypotéky s proměnlivou výší splátek. Během prvních dvou nebo tří let jsou velmi nízké, aby zaujaly, ale pak se výrazně splátky zvýší.

Řada lidí s rizikovými půjčkami je nebyla schopna splácet, když počáteční nízké úroky, za nichž hypotéku dostali, vypršely. Vzrůstající zpoždění plateb zasáhlo banky a investiční firmy, které se věnují rizikovým půjčkám, a posléze i akciový trh.

Zkrachovaly dvě hypoteční banky

Na výroční konferenci mezinárodních centrálních bankéřů a ekonomů vystoupí i předseda Americké federální rezervy Ben Bernanke. Právě uvolnění miliard z rezerv pomáhalo brzdit propad na akciových trzích.

Očekává se též, že centrální banka sníží na svém zasedání 18. září o čtvrt procentního bodu diskontní sazbu. Už ji jednou snížila.

Otřes zřejmě způsobí i zvýšení nezaměstnanosti v nejvíce postiženém  bankovním sektoru, který zasáhne i Wall Street a další finanční centra po celém světě.

Reklama

Související témata:

Související články

Světové akciové trhy se dál hroutí

Krize na amerických finančních trzích, kterou způsobilo zhroucení trhu s rizikovými hypotékami, se stále prohlubuje. Negativně neovlivňuje pouze americké...

Evropské a americké akcie dále klesají

Evropské akciové trhy zahájily v úterý ráno obchod poklesem. Stejně tomu bylo v USA. Pokles amerických hypoték způsobil otřesy na burzách v celém světě. Hlavní...

Výběr článků

Načítám