Hlavní obsah

Češi se za červenec zadlužili o dalších 15 miliard

– PRAHA

Dluhy českých domácností u bank a finančních institucí během července vzrostly o 15 miliard korun. Celkově tak dluží už 631 miliard korun. Ve srovnání s loňským rokem je nárůst ještě dramatičtější, protože v červenci 2006 dlužili lidé o 152 miliard korun méně. Vyplývá to z pátečních údajů České národní banky.

Článek

"Čísla se zdají vysoká, ale ve srovnání ze západní Evropou, nemluvě o anglosaském světě, jsou stále nízká. To je jedním z důvodů, proč zatím u nás akutně nehrozí krize hypoték, jak ji známe z posledních týdnů z USA," komentovala údaje analytička Next Finance Markéta Šichtařová.

Nárůst zadlužení za jeden měsíc je sice podle ní lehce nadprůměrný, přesto nijak zásadně nevybočuje z trendu předešlých měsíců.

Bankovní krize se Česko nemusí podle Šichtařové obávat rovněž proto, že navzdory čtvrtečnímu zvýšení úrokových sazeb Českou národní bankou stále patří úrokové sazby v zemi mezi nejnižší na světě a míra zadlužení má stále ještě v českém případě pozitivní vliv na ekonomiku.

"Nejen, že zadlužování podporuje spotřebu a investice do zkvalitnění nemovitostí. Představuje také jakýsi bič, který se nad dlužníky neustále vznáší a nutí je zůstat aktivní na trhu práce," dodala.

Zadlužení podniků se navýšilo 17 miliard

Jednodenní vklady domácností se v červenci 2007 zvýšily proti předchozímu měsíci o 8,5 miliardy korun. Vklady domácností s výpovědní lhůtou víceméně stagnovaly na téměř 269 miliardách korun.

Zadlužení podniků se v červenci zvýšilo o 16,8 miliardy korun na 837,713 miliardy. Za posledních 12 měsíců podnikové zadlužení vzrostlo o 118,2 miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám