Hlavní obsah

Nečas plánuje důchodcům přidat 346 korun

PRAHA

O 346 korun měsíčně by si měli v příštím roce polepšit lidé pobírající starobní důchod. Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS) ve čtvrtek oznámil, že návrh, který počítá se zvýšením důchodů o necelá čtyři procenta, předloží vládě. Pokud vláda návrh schválí průměrná výše starobního důchodu stoupne na 9111 korun.

Článek

"Lednová valorizace si vyžádá 11,3 miliardy korun, celkově na důchody vydá stát v příštím roce skoro 300 miliard korun," uvedl Nečas.

Odbory se ale obávají toho, že chystaný růst nebude seniorům dostatečně kompenzovat zvýšené náklady, které přinese vládní reforma veřejných financí.

Nečas s tím ale nesouhlasí, penzistům podle něj zhoršení životní úrovně nehrozí. Vláda v reformě ponechala pouze jednu automatickou valorizaci, a to právě důchodů, u ostatních sociálních dávek ji zrušila. Důchody by měly pravidelně narůstat o zvýšení cen v minulém roce a o jednu třetinu růstu mezd.

Opozice považuje navýšení za výsměch důchodcům

Podle místopředsedy ČSSD Zdeňka Škromacha je navrhované zvýšení penzí "výsměchem do tváří všem seniorům".

"Ministr Nečas tímto návrhem výrazně prohloubí rozdíl mezi průměrným důchodem a průměrným výdělkem," reagoval Škromach. Navýšení podle něj nezohledňuje mimořádné náklady domácností důchodců po realizaci vládní reformy veřejných financí.

V současné době probíhá k návrhu mezirezortní připomínkové řízení. Vláda by měla o zvýšení důchodů rozhodnout do konce září.

Politici hledají shodu na reformě penzí

Nečas již dříve uvedl, že je ochoten odejít z vlády, jestliže se mu nepodaří prosadit důchodovou reformu. Podle něj je demografická situace taková, že okolo roku 2030 bude počet lidí starších šedesáti let tvořit třetinu obyvatel.

"Když se podíváme na počty pojištěnců a penzistů tak v roce 2050 jich bude stejně. Po roce 2015 začne spadat systém do deficitu," prohlásil již dříve Nečas. Reforma podle něj může ztroskotat "na ignorování faktů".

Důchodová komise složená z politiků všech parlamentních stran a expertů by měla dohodnout konkrétní podobu první etapy reformy. Podle Nečase by měla reforma penzí navázat na opatření, která vláda prosadila ve vládním batohu reformy veřejných financí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám