Hlavní obsah

RWE zvedá cenu plynu, domácnosti si připlatí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Dominantní prodejce plynu v České republice, společnost RWE Transgas, zvýší od 1. října ceny plynu pro domácnosti v průměru o 4,8 procenta. Lidé, kteří doma používají plyn na topení, ohřev vody a vaření, si měsíčně připlatí v průměru o 75 korun více. Firma plánované zdražení oznámila ve čtvrtek na tiskové konferenci.

Článek

Společnost již dříve avizovala, že domácnosti si budou zřejmě muset za plyn připlatit. Za růstem cen stojí podle sdělení RWE především vysoké ceny ropy, na které jsou ceny zemního plynu vázány.

U průměrného zákazníka z řad domácností, který na plynu pouze vaří, se zvýšení ceny na měsíčních platbách projeví nárůstem zhruba o tři koruny včetně DPH.

Provoz domku podraží až o stovku

Domácnost, která zemní plyn používá navíc k ohřevu vody, zaplatí o 25 korun více. Provoz rodinného domku, v němž se zemní plyn používá k vaření, ohřevu vody a topení, se prodraží přibližně o 125 korun měsíčně.

Analytik Jiří Gavor potvrdil, že ceny plynu žene vzhůru především vysoká cena ropy na světových trzích. Zatímco černá surovina dosahovala svých maxim především v první polovině léta, cena plynu vždy reaguje se zpožděním.

Vysoká cena plynu ale podle Gavora přináší i pozitivní dopady. "Dlouhodobá poměrně vysoká cena plynu naučila domácnosti šetřit. Zateplují se domy a celková spotřeba plynu klesá," uvedl na ČT 24 Gavor.

Analytik je přesvědčen, že začátkem roku by se cena plynu výrazně měnit neměla. "Předpokládám, že zdražení nepřekročí pět procent," uvedl Gavor.

Od 1. července společnost RWE Transgas zvýšila ceny plynu v průměru o 2,2 procenta. Pro domácnosti ceny vzrostly průměrně o dvě procenta.

Domácí trh s plynem je od dubna plně otevřený, podobně jako trh s elektřinou. Ceny pro všechny kategorie konečných odběratelů si tak určují přímo sami dodavatelé.

Reklama

Související témata:

Související články

Plynárny varují před podvodnými složenkami

Před falešnými poukázkami v okolí Třebíče a Jihlavy varuje Jihomoravská plynárenská (JMP). Neznámý podvodník totiž lidem rozesílá složenky, které je vyzývají,...

Výběr článků

Načítám