Hlavní obsah

Londýn chce kuřáky odrazovat obrázky nádorů

LONDÝN

Velká Británie se rozhodla znovu aktivně vystoupit v boji proti kouření. Místo varování ministra zdravotnictví před tím, že kouření vážně škodí zdraví, by britská vláda na krabičkách cigaret ráda viděla například nemocné plíce, rozevřenou hruď při operaci srdce nebo velký nádor v hrdle.

Článek

Londýn je přesvědčen, že povinné umísťování podobných obrázků by bylo účinným receptem na to, jak počet kuřáků výrazně snížit a chce pravidlo v příštím roce prosadit na půdě Evropské unie.

Británie vybrala celkem 15 barevných snímků z přehledu nemocí z kouření, který vypracovala již dříve Evropská komise v rámci kampaně proti konzumaci tabákových výrobků. Komise zveřejnila sérii varovných až šokujících fotografií v roce 1984 s tím, že je členské státy mohou dávat na krabičky s cigaretami.

Důležité je šokovat

"Je třeba, aby lidé byli šokováni tím, co jim potěšení z tabáku může způsobit," řekl tehdejší komisař pro zdraví, Brit David Byrne.

Velkým pokrokem bylo před lety zavedení povinných varovných nápisů na cigaretových krabičkách. Británie se nyní stane první zemí EU, která bude požadovat i povinné barevné obrazové varování, řekl dnes britský ministr zdravotnictví Alan Johnson, v jehož zemi byl nedávno zaveden zákaz kouřit na všech veřejných místech včetně restaurací.

Většina nekouří, další chtějí přestat

Z oficiálních údajů vyplývá, že kuřáků v EU stále ubývá. Nekouří sedm z deseti jejích občanů a většina kuřáků navíc touží se svým zlozvykem přestat. Čtyři z pěti Evropanů zákaz kouření na veřejných místech a na pracovištích podporují.

V České republice kouří asi 2,3 miliónu lidí, tedy zhruba čtvrtina obyvatel. V důsledku nemocí, jež kouření způsobuje, umírá ročně kolem 18 tisíc pacientů.

Právní předpisy, které se do různé míry snaží omezit škodlivý vliv kouření na zdraví, existují ve všech členských státech Unie. Na všech uzavřených veřejných místech, v zaměstnání ani v barech a restauracích, si nemohou zapálit například obyvatelé Finska, Irska a Skotska. Přísná protikuřácká opatření platí také v Itálii, Švédku a na Maltě.

V České republice je také zakázáno kouřit na mnohých veřejných místech, ale například v restauracích je praxe velmi benevolentní.

Reklama

Související témata:

Související články

Irské hospody už bez cigaretového kouře

Cigareta vykouřená v irské hospodě se od pondělí stává téměř trestným činem. Jako první země Evropské unie totiž Irsko zavádí absolutní zákaz kouření...

Také Skotsko zakáže kouření na veřejnosti

Skotsko se připojilo k zemím, kde bude platit zákon, jenž vyžene kuřáky z veřejných prostranství. Úplný zákaz kouření ve veřejných budovách a na prostranstvích...

Výběr článků

Načítám