Hlavní obsah

Obilí je více než loni, přesto potraviny podraží

Letošní úroda obilí je o 12 procent vyšší než ta loňská. Zemědělcům se v Česku podařilo sklidit na šest a půl miliónů tun obilí z necelého miliónu a půl hektarů osetých polí. Příznivé jsou ale pro pěstitele obilovin výkupní ceny, které kvůli vysoké poptávce na evropském trhu rostou, což se podle zemědělců zřejmě odrazí ve vyšších cenách potravin. Zdražení se dotkne asi i piva.

Článek

Výnosy všech obilovin jsou podle údajů ministerstva zemědělství vyšší než loni. U žita, ozimého ječmene a tritikale činí nárůst desítky procent.

Zemědělcům zbývá sklidit posledních necelých 13 tisíc hektarů obilí, což představuje necelé procento osetých ploch. Sklizena je také veškerá řepka, jejíž produkce meziročně stoupla o 18,5 procenta na 1,043 miliónu tun.

Potraviny podraží

Ceny obilí kvůli poptávce na evropském trhu stoupají. Nejlepší ceny dosahují farmáři u potravinářské pšenice, jarního ječmene a řepky. Zájem o obilí roste i kvůli biopalivům.

"Výkupní ceny jsou o 30 až 40 procent lepší. Loni jsme prodávali v tuto dobu krmné obilí za zhruba 2700 korun, letos to je 4000 korun," řekl na Zemi živitelce prezident Agrární komory Jan Veleba.

Dobrá cena ale podle něj neznačí, že je vše v pořádku. Výnos 4,5 tuny z hektaru je prý pod možnosti rolníků. Navíc dražší obilí přináší podle analytiků vyšší náklady na živočišnou výrobu, což může vést ke zdražení masa a mléčných výrobků.

Svaz průmyslových mlýnů nedávno odhadl, že mouka do podzimních měsíců kvůli růstu cen obilí postupně zdraží až o čtvrtinu. V návaznosti na to hovoří o nezbytném zvýšení cen pekaři. Také někteří zpracovatelé masa se již nechali slyšet, že kvůli dražšímu krmivu zřejmě citelně zdraží drůbeží maso a vzestup cen se prý dá čekat i u vepřového. Kvůli dražšímu sladovnickému ječmenu by mohlo výrazněji podražit i pivo.

Obiloviny jsou dražší i na světových trzích

Již minulý týden ceny pšenice na světových trzích dosáhly rekordních hodnot. Například tuna mouky na výrobu chleba se v Británii prodává za 200 liber (cca 8 200 korun), což je dvakrát víc než před rokem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám