Hlavní obsah

Na úkor chleba si Češi více dopřávají koláče a housky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Stále více housek a koláčů přibývá v jídelníčku Čechů na úkor chleba. Jeho spotřeba od roku 1989 klesla o 6,3 procenta na předloňských 53,2 kilogramu na jednoho člověka. Oproti tomu rohlíky, housky, koláče a bábovky jíme stále více. Na každého Čecha v roce 2005 připadalo 44,2 kilogramu těchto potravin, což je od roku 1989 nárůst o třetinu.

Článek

Odborníci se domnívají, že za tímto vývojem stojí mimo jiné skutečnost, že chleba už není tak levný jako dříve, lidé ho nekupují po více kusech, které dříve často končily v popelnici. Lidé se také znatelně přiklání ke zdravé výživě a celozrnným výrobkům.

Pečiva se vyrábí stále více

Rostoucí kupní síla obyvatelstva také způsobuje, že si lidé dopřávají dražší pečivo. Studie Výzkumného ústavu zemědělské ekonomiky podotýká, že spotřeba chleba je citlivější na zvýšení ceny než spotřeba běžného pečiva.

Změny ve spotřebě se odrážejí i v pekárenské výrobě. V roce 2005 se podle Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů v tuzemsku upeklo 349,5 tisíce tun chleba, o pět procent méně než v roce 1997. Naopak výroba pečiva se ve stejném období zvýšila o 13 procent na 289,3 tisíce tuny.

Dodávat pečivo řetězcům se nevyplácí

Ačkoli se ceny pekárenských výrobků na pultech postupně zvyšují, tržby pekárenství podle předsedy Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů Stanislava Musila v posledních letech spíše stagnují a pohybují se odhadem kolem 20 miliard korun ročně. Zisk oboru je v průměru výrazně pod hranicí pěti procent a především řada dodavatelů obchodních řetězců se v současné době pohybuje kolem nuly, podotkl Musil.

Hospodářské výsledky podle něj ovlivňuje neustálý růst cen surovin, energií, vody či pohonných hmot. "Na druhou stranu se především pro největší podíl pekárenské výroby, přesahující 60 procent vyrobeného množství, nedaří vyjednat odbytové ceny v takové výši, aby byl zabezpečen jak růst mezd, tak i prostá obnova výrobních zařízení," uvedl Musil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám