Hlavní obsah

Vysoké marže pumpařů drží ceny benzínu nad 30 Kč

Právo, Martin Procházka

Ceny benzínu u čerpacích stanic v ČR se navzdory zlevňování ropy na světových trzích a posilování koruny vůči dolaru drží stále nad 30 korunami za litr. Většina provozovatelů pump nechce slevit ze svých vysokých marží a využívá toho, že prázdninová motoristická sezóna ještě neskončila.

Článek

"Podle našich propočtů by se i s obvyklými maržemi měl Natural 95 prodávat v Česku už v minulém týdnu pod 30 korun za litr," řekl včera Právu analytik společnosti Colosseum Štěpán Pírko. Natural 95 však nyní stojí v průměru 30,32 koruny a nafta 28,31 Kč. Marže distributorů a prodejců činí asi 3,30 Kč za litr benzínu.

"Na zvýšení cen ropy reagují vždy čerpadláři téměř okamžitě. V opačném případě využívají vysokých marží a se zlevňováním nespěchají. Snižování cen probíhá týdně v řádu haléřů," komentoval to Pírek.

Na burze v Rotterdamu přitom přetrvávají nízké ceny benzínu a česká měna se v posledním měsíci a půl ustálila na úrovních kolem 20,50 koruny za americký dolar. Pozitivní vlivy těchto faktorů však čeští řidiči na svých peněženkách stále ještě nepocítili a čerpají benzín za ceny překračující 30 korun za litr.

"Následující období by snad již konečně mělo přinést vytoužené zlevnění pod třicetikorunovou hranici. Závisí to ovšem téměř výhradně na libovůli distributorů, kteří vzhledem k pokračující motoristické sezóně otálejí s výraznějším zlevněním," uzavřel Pírek.

Ceny ropy jsou nyní pod 70 dolary za barel, když klesly z rekordních hodnot kolem 80 dolarů po oznámení, že americké zásoby této suroviny jsou ve světě vyšší, než se očekávalo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám