Hlavní obsah

Dražší sladovnický ječmen by mohl zvýšit ceny piva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pivo zřejmě ještě v tomto roce podraží, a to až o čtyři až šest procent. Předpokládá to předseda Českého svazu pivovarů a sladoven František Krakeš. Pivovary jsou ale zatím v této otázce opatrné. V minulých letech rostly ceny obvykle v průměru o dvě až tři procenta.

Článek

Důvodem vyššího růstu cen je podle Krakeše nedostatek sladovnického ječmene, který je tak podstatně dražší než v loňském roce. Nedostatek této plodiny na evropském trhu byl zapříčiněn snížením osevních ploch ve prospěch jiných plodin, pěstovaných zejména na výrobu biopaliv. Ceny pivovarských surovin tak podle jeho odhadu mohou podražit o 25 procent ve srovnání s předchozím rokem.

"Předpokládám, že to bude mít dopad na cenu piva určitě významnější, než měly změny v cenách energií, paliv a pohonných hmot v minulých letech," podotkl Krakeš s tím, že vyšší náklady kvůli dražším surovinám začnou zřejmě pivovary pociťovat od podzimu.

Pivovary se ke zdražování staví opatrně

"Zatím se zvyšováním cen nepočítáme. Dopady letošní sklizně na ceny vstupů teprve vyhodnocujeme," řekl Alexej Bechtin, mluvčí Plzeňského Prazdroje, který je lídrem trhu.

"Zvýšení cen nemůžeme vyloučit, těžko ale říci, kdy a o kolik," reagoval mluvčí Budějovického Budvaru Petr Samec. Tlak ze strany dodavatelů na zvýšení cen podle něj firma pociťuje, ale jednání ještě probíhají. Navíc na trhu s pivem panuje ostrá konkurence, podotkl.

Domácí produkce piva v letošním prvním pololetí meziročně stoupla o 3,9 procenta na 9,92 miliónu hektolitrů. Odbyt stoupl v tuzemsku i v zahraničí.

Reklama

Související témata:

Související články

Budvar zvýšil tuzemský prodej o 11 procent

Budějovický Budvar zvýšil v letošním prvním pololetí prodej piva v tuzemsku meziročně o bezmála 11 procent. To je téměř čtyřnásobně lepší výsledek, než činil...

Ceny chmele raketově rostou, pivo ale nepodraží

Rostoucí spotřeba piva v Číně globálně žene vzhůru ceny chmele. Ceny této suroviny se v minulém roce ztrojnásobily, uvádí ve své výroční zprávě německá firma...

Výběr článků

Načítám