Hlavní obsah

Ropa prudce zlevnila, zásoby USA překvapivě vzrostly

– NEW YORK

Ceny ropy ve středu výrazně klesly díky zjištění stavu zásob surovin v amerických skladech. Podle odboru amerického ministersva energetiky je ve skladech přes 337 miliónů barelů, tedy o necelé dva milióny barelů ropy více než minulý týden. Trh přitom očekával pokles zásob o 2,8 miliónu dolarů.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Článek

Barel americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI) zlevnil asi o jedno procento na 68,90 USD, severomořský Brent si však odepsal jen přes půl procenta na 68,30 USD.

Američané se obávali, že by hurikán Dean mohl poškodit zařízení pro těžbu ropy. I když tedy měla cena klesat kvůli propadům na finančních trzích a spekulacím o výprodeji akcií, držela se stále kolem 70 dolarů.

Ceny benzínu klesly nepatrně, a to na na 1,86 USD za galon (asi 3,8 litru). Díky neočekávaným zásobám se zlevnil i topný olej. Denní dovoz ropy do USA zvýšil o 942 000 na 10,8 miliónů barelů. Domácí produkce naopak klesla o 73 000 na 5,1 miliónu barelů.

Analytici nicméně čekali, že se využití kapacit zvýší v průměru o 0,3 bodu, kapacita rafinerií klesla o 0,2 procentního bodu na 91,6 procenta.

Ceny ropy v dolarech za barel:
BURZATYPKONTRAKTAKTUÁLNÍ CENAPŘEDCHOZÍ ZÁVĚR
Londýn - ICEBrentříjen68,3068,70
New York - NymexWTIříjen68,8569,57

Reklama

Související témata:

Související články

Cena ropy zlomila historický rekord

Cena ropy ve středu odpoledne stoupla na rekordních 78,77 dolaru za barel (cca 159 litrů). Důvodem je vládní zpráva o nečekaně nízkých zásobách ropy v USA....

Hurikán Dean příliš neovlivnil ceny ropy

Kvůli huriánu Dean, který v noci zesílil na nejvyšší stupeň pět, a směřuje na mexický poloostrova Yucatán, uzavírá mexická státní ropná společnost Pemex...

Výběr článků

Načítám