Hlavní obsah

Rusko potvrdilo nominaci Tošovského na šéfa MMF

Novinky, aš, RIA-Novosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Bývalý guvernér České národní banky a také bývalý premiér Josef Tošovský kandiduje na post šéfa Mezinárodního měnového fondu (MMF). Nominovalo ho Rusko, potvrdilo to tamní ministerstvo financí.

Článek

Fondu od roku 2004 šéfuje Španěl Rodrigo Rato, který se rozhodl z osobních důvodů rezignovat.

Tošovský je druhým oficiálním kandidátem. Toho prvního, kterého bude zřejmě podporovat i Česko, vybrali už dříve ministři financí EU. Stal se jím Dominique Strausse-Kahn.

Ruská nominace Tošovského

"Včera ruský představitel v radě ředitelů Mezinárodního měnového fondu nominoval na post výkonného ředitele MMF Josefa Tošovského," uvedlo ve středu ruské ministerstvo financí.

"Počítáme, že Tošovský by byl správným člověkem na správném místě ve správném čase," uvádí se v dokumentu navrhujícím jeho kandidaturu. Zdůrazňují se jeho praktické zkušenosti v oblasti mezinárodní ekonomické spolupráce. "Jeví se všeobecně uznávaným specialistou v otázkách finanční stability, je nejlepším kandidátem na post výkonného ředitele," tvrdí se dále v dokumentu.

"Je pro mě velkou ctí být zvažován na nejvyšší funkci v MMF," uvedl Tošovský. "Jsem potěšen, že moje navrhovaná nominace se setkala s pozitivní reakcí ministrů financí a guvernérů (centrálních bank) několika zemí ve všech světových regionech," uvedl bývalý guvernér ve sdělení zaslaném ČTK.

Josef Tošovský

Narozen 28. září 1950 v Náchodě

Účast v politice:

  • 1976 - 1980 - člen Komunistické strany Československa
  • od listopadu 1989  - nestraník
  • prosinec 1997 - červenec 1998 - premiér úřednické vlády po pádu koaliční vlády Václava Klause na podzim 1997 kvůli finančnímu skandálu v ODS

Kariéra:

  • 1973-1984 - pracovník Státní banky československé (SBČS)
  • 1984-1985 - ekonom londýnské pobočky Živnostenské banky
  • 1985-1989 - poradce předsedy SBČS
  • 1989 - náměstek ředitele londýnské pobočky Živnostenské banky
  • leden 1990 - prosinec 1992 - předseda a později guvernér SBČS
  • leden 1993 - prosinec 1997, červenec 1998 - listopad 2000 - guvernér České národní banky
  • od prosince 2001 - předseda Institutu pro finanční stabilitu v Basileji

Návrhy lze podávat do konce srpna. Kandidáti budou oficiálně představeni v září, nového výkonného ředitele fondu země vyberou v říjnu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám