Hlavní obsah

Bouřky stály pojišťovny desítky miliónů korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Bouřky a přívalové deště, které v neděli a v pondělí postihly velkou část Česka, způsobily klientům největších tuzemských pojišťoven až několik tisíc škod za celkem desítky miliónů korun. Především se jedná o vytopené byty a sklepy. Zatímco v neděli se nejvíce škod stalo v okolí Prahy a v západních Čechách, v pondělí živly zasáhly hlavně Moravu.

Článek

Česká pojišťovna odhaduje z neděle na 500 pojistných událostí za zhruba deset miliónů korun. Z pondělí bude jejich počet přibližně trojnásobný, tedy kolem 1500. V celkovém součtu jde o škody asi za 40 miliónů korun, řekla mluvčí České pojišťovny Dagmar Koutská.

Kooperativa eviduje za neděli a pondělí na střední a severní Moravě více než 70 škod, zatím přibližně za tři milióny korun. "Vzhledem k událostem posledních dnů ale očekáváme počet škod po celé republice ve stovkách, plnění pak v desítkách miliónů Kč," uvedl mluvčí pojišťovny Marek Vích. Škody se podle něj týkají poškození domácností, zatopených sklepů a domů, ale i poškození automobilů.

V neděli zasáhly bouřky, přívalové deště a silný vítr téměř celé území jižní i severní Moravy, upozornila Koutská. Na severu Moravy odhadla zhruba 400 škod. Jsou tam prý zatopené sklepy i přízemní části obytných domů na Ostravsku, Olomoucku a Přerovsku, klienti hlásí také poškozené elektrospotřebiče v domácnostech po úderech blesku.

Živly napáchaly velké škody i na jihu Moravy. Odhad je kolem 1000 pojistných událostí, nejvíce škod ze záplav a vichřice se očekává na Hodonínsku a Kyjovsku, dále pak Uherskohradišťsku a Kroměřížsku, lokálně na Zlínsku a Břeclavsku. Lidé v okresech Prostějov, Vyškov a Blansko hlásí zejména škody po úderu blesku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám