Hlavní obsah

Sklizeň vína i kvalita budou letos nadprůměrné

BRNO

Podle odhadů vinařů bude letošní sklizeň hroznů velmi dobrá a milovníci vína se mohou utěšit na výborný ročník. Očekáváme průměrný výnos kolem šesti tun na hektar, což je hodnota nad desetiletým průměrem, řekl v pátek tajemník Svazu vinařů ČR Martin Půček. Vlivem teplého počasí začnou vinaři sklízet hrozny asi o tři týdny dříve než loni.

Článek

Výši průměrné cukernatosti hroznů se podle něj dá v současné době, kdy se sklízí nejranější odrůdy, jen těžko odhadovat. "Bude se pohybovat kolem průměru posledních pěti let. Velký vliv na cukernatost má ale obsah vody v hroznech, který je letos nižší vlivem dlouhotrvajícího sucha," řekl Půček.

Podobně odhaduje letošní úrodu také ředitel Vinařského fondu Jaroslav Machovec. "Ročník 2006 dokázal, že tuzemská vína jsou stále kvalitnější. Dokládá to zejména fakt, že mnoho z nich bylo oceněno medailemi a diplomy na mezinárodních soutěžích. Věříme, že i vína roku 2007 budou tvrdými soupeři zahraniční konkurence. Zatím tomu vše nasvědčuje," řekl Machovec.

Loňská sklizeň hroznů byla podle statistik vinařů objemově sice nižší, ale zato velmi kvalitní. Průměrná cukernatost byla 21,2 stupně, což je nejvíce od roku 1995, kdy se tento údaj začal sledovat. ˇ

Produkce i spotřeba vína se zvyšuje

Zatímco v polovině 90. let zaujímaly vinice rozlohu zhruba 11 500 hektarů. Letos to již bylo kolem 19 200 hektarů. Čeští vinaři totiž před vstupem do EU, která výsadbu nových vinic omezuje, s podporou státu rozšířili plochy vinic zhruba o 7000 hektarů. Domácí produkce vína tak po dozrání nových vinic vzroste ze současných 570 000 hektolitrů ročně v průběhu několika let až na 700 000 až 800 000 hektolitrů ročně.

Vínu se v Česku daří, jeho spotřeba v posledních letech stoupá. Zatímco v roce 1993 byla průměrně 12 litrů vína na osobu ročně, nyní se pohybuje kolem 17 litrů. I tak ale Česko zaostává za Evropou, kde se průměr pohybuje od 25 do 32 litrů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám