Hlavní obsah

Plyn pro domácnosti od ledna zdraží až o deset procent

Právo, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Domácnosti si budou brzy muset připlatit za dodávky zemního plynu. Kvůli vysokým cenám ropy, na které jsou ceny zemního plynu vázány, zdraží plyn nejprve od října v řádu několika procent, od ledna pak znovu až o deset procent. Právu to sdělil Milan Kajtman, člen představenstva společnosti RWE Transgas. Ta je dominantním prodejcem plynu v České republice.

Článek

"Bohužel očekáváme od října mírný růst cen v řádu procent. Pokud nedojde na trzích s ropou a na měnových trzích ke změnám, dá se od ledna očekávat další nárůst cen až o 10 procent," řekl Právu Kajtman.

Ceny ropy od ledna vzrostly asi o 20 dolarů na 78 dolarů za barel. Důvodem byla nervozita na světových trzích zejména kvůli situaci v producentských zemích Iráku či Nigérii a velká poptávka zejména v Číně a v Indii.

Důvodem drahá ropa

"Vzhledem k provázanosti cen ropy a plynu a s ohledem na to, že cena komodity se na konečné ceně zemního plynu v České republice podílí asi 80 procenty, jsou důsledky světového vývoje zřejmé," uvedl Kajtman.

Říjnové zvýšení by bylo podle Kajtmana ještě vyšší, kdyby firma nesnížila očekávaný nárůst o částku 200 miliónů korun. Tyto peníze jsou částí ze 700 miliónů, jež firma vrací svým klientům kvůli rozdílu v cenách v prvním čtvrtletí. Výši říjnového zdražení RWE Transgas oznámí pravděpodobně 30. srpna.

Nižší zdražení než u elektřiny

Podle Kajtmana ale ceny plynu rostou méně než u jiných komodit, třeba elektřiny, uhlí či dřeva. "Trend růstu u ostatních komodit je mnohem silnější," uvedl a dodal, že cena za roční vytápění rodinného domku elektřinou už dosahuje asi 50 tisíc korun, ale při využití zemního plynu je to asi o 20 tisíc méně.

Cena plynu v Česku je podle Kajtmana přibližně na stejné úrovni jako v Polsku, Maďarsku či na Slovensku. Slovensko je mírně levnější, Maďarsko zase o trochu dražší. V Německu a v Rakousku se platí asi o čtvrtinu více.

Přes růst cen si plyn pořizují noví zákazníci. Za loňský rok to bylo asi 18 tisíc domácností, letos očekáváme ještě vyšší nárůst. Důvodem je komfort i ekologická stránka," uzavřel Kajtman.

Spotřeba plynu v Česku přes rostoucí počet zákazníků víceméně stagnuje, podle RWE Transgas je to tím, že lidé se při rostoucích cenách učí šetřit.

Tuzemský trh s plynem je od 1. dubna plně otevřený, podobně jako trh s elektřinou. Od dubna si tak určují ceny přímo sami dodavatelé. Energetický regulační úřad nyní reguluje jen úhrady za přepravu a distribuci, což je jen malá složka výsledné ceny. Zemní plyn používá kolem 2,6 miliónu domácností.

Vedle RWE Transgas patří k významným dodavatelům plynu v ČR ještě Pražská plynárenská a Jihočeská plynárenská.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám