Hlavní obsah

Na svatby si Češi často berou půjčky

– PRAHA
Právo, Jiří Vavroň

V Česku se mladí lidé do ženění nehrnou a počet svateb už několik let neroste. Když se ale ke svatbě přece jen odhodlají, stojí to obvykle za to. Mnohé rodiny se ve snaze zajistit svým dětem nezapomenutelný svatební den neváhají zadlužit. Ukázal to průzkum, který uspořádala GE Money Bank.

Článek

Ty tam jsou doby, kdy se mladí lidé nezřídka brali pouze za účasti svědků a svatební hostina se odbývala v restauraci třetí cenové skupiny. Nejjednoduší svatba s půjčením obleku pro ženicha a nevěstu a hostinou pro dvacet lidí dnes vyjde na 35 až 40 tisíc korun, a rychle přibývá svateb honosnějších s náklady přes 100 000 Kč.

V Česku se loni uskutečnilo 52 860 svateb. To je podle demografů a sociologů na počet mladých lidí nízké číslo. Pro srovnání - v roce 1975 se konalo 97 373 svateb. Počet ročně uzavíraných manželství kolem 50 tisíc je navíc stabilní a na této výši se udržuje už od roku 1995. 

Kolik bylo v ČR sňatků
rok 1975rok 1995rok 2000rok 2006
97 37354 95655 32152 860
Zdroj: Český statistický úřad

Hra na celebrity

Mladí lidé si chtějí svůj svatební den zapamatovat a také se pochlubit. Vliv na rostoucí počet honosných svateb mají i média, která přínášejí informace a fotografie z luxusních svateb celebrit. Nákladná svatba tak alespoň může na chvíli zařadit i obyčejné lidi do sféry high society.

Roli hraje i očekávání, že když stála svatba tolik peněz, novomanželé se brzy nerozvedou. Svou roli sehrává i to, že mladí lidé se berou v pozdějším věku, než bývalo zvykem. takže mají již vlastní příjmy a jsou ochotni a schopni do svatební veselice něco investovat.

Vysokým nákladům odpovídá průběh svatby. Jen svatební šaty stojí (pokud se jedná o originál z nějakého salónu) desítky tisíc korun. Naopak ve specilizovaných půjčovnách se cena pohybuje od tří do šesti tisíc korun.

Podle průzkum GE Money bank se dnes 90 procent nevěst vdává ve vypůjčených šatech a jen deset procent si šaty na svůj velký den zakoupí. To je ale většinou záležitost skutečně bohatých Češek nebo cizinek.

Na zámku, louce, ale i skalní stěně

Svatební náklady ovlivňuje počet hostů. Podle průzkumu se v průměru pohybuje kolem sedmdesáti osob. Zapomenuty jsou omšelé venkovské obřadní síně. V oblibě naopak zůstávají svatby na hradech, zámcích a jiných romantických místech. Hitem sezóny jsou ale svatby pod širým nebem.

Na zvláště upravených loukách před luxusními hotely vznikne přes noc prostor vyplněný koši květin, zahradními besídkami a stany s občerstvením. Samozřejmostí je "živý" orchestr. Příprava takové svatby může trvat i půl roku a svěřována je specializované agentuře. Ta zajistí například odlet novomanželů balónem po obřadu, zatímco hosté využívají bazénů a pavilónů s pečenými selátky.

Svatební noc se dá také strávit podle přání - v luxusním apartmánu za třicet tisíc korun, nebo třeba zavěšeni na skalní stěně.

"Zaznamenáváme obecný trend zájmu o svatby na netradičních místech, jako jsou jachty nebo skalní výběžky nad mořem. Svatby v zahraničí se rovněž těší stále větší oblibě," říká majitelka agentury Lęarmonia Martina Batalová.

Rozvádí se více než polovina manželství

"Pro to, jestli bude manželství na celý život nebo se rychle rozpadne, není výše nákladů a honosnost svatby nijak podstatná," shodují se psychologové.

V Česku se rozvádí více než polovina manželství. Děti mají přitom asi dvě třetiny rozvádějících se párů. V 90. letech minulého století přišlo rozvodem o denní kontakt s jedním z rodičů přes 340 tisíc dětí. Podle demografů to představuje téměř čtvrtinu z 1,4 miliónu dětí, narozených vdaným matkám v osmdesátých letech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám