Hlavní obsah

Julínek chce ze zdravotních pojišťoven akciovky

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Od roku 2009 by si pacienti legálně mohli připlácet na zdravotní péči. Zdravotní pojišťovny by se podle návrhu ministra zdravotnictví Tomáše Julínka přeměnily na akciové společnosti. Návrh o reformních opatřeních v resortu na léta 2007 až 2009 má vláda projednat příští týden. ČSSD už oznámila, že Julínkovu reformu ve Sněmovně nepodpoří. .

Článek

Až dosud si lidé nemohou připlácet na zdravotní péči, která je hrazena ze zdravotního pojištění. Zákon to neumožňuje. Julínek chce, aby od roku 2009 byla stanovena jasné definice péče, která bude hrazena z veřejného zdravotního pojištění. Pokud by někdo chtěl péči nadstandardní, pak by si na ni připlatil.

"Stanovíme, na co bude mít každý z pojištění nárok, a určíme časovou i místní dostupnost lékařské péče. Znamená to, že vzniknou seznamy čekatelů na určitý druh plánované péče, a bude stanoveno, do jaké maximální vzdálenosti od místa bydliště musí být tato péče pacientovi poskytnuta," řekl v pátek Julínek. Pacienti by v případě čekacích seznamů měli kódy a mohli se na internetu podívat, za jak dlouho na ně na příslušný zákrok přijde řada.

David Rath z ČSSD to kritizuje: "Julínek to chce stanovit z pozice ministerstva, my se domníváme, že u určitých nadstandardů by to měly stanovit lékařské a pacientské organizace."

Z pojišťoven akciovky

Julínek chce, aby od ledna 2009 byly současné zdravotní pojišťovny přeměněny na akciové společnosti. Nad pojišťovnami má pak bdít speciální úřad, který bude mít zhruba čtyřicet lidí a platit ho budou samy zdravotní pojišťovny ze svých příspěvků.

Zároveň má být stanoveno, kolik mohou pojišťovny spotřebovat na svůj provoz. Až dosud zdravotní pojišťovny smějí na svůj provoz čerpat 3,5 procenta vybrané zdravotní péče. Podle náměstka ministra zdravotnictví Pavla Hroboně by toto číslo u akciových společností mělo být vyšší zhruba o jedno procento.

Rath si ale myslí, že nebudou čerpat 4,5 procenta, ale 15 procent, což by znamenalo, že by ze zdravotního pojištění a z péče o lidi mohli odčerpat až 30 miliard korun ročně. Hroboň to odmítá.

Rath: zdravotnictví není byznys

"Takové zdravotnictví, jaké dnes chce Julínek, nenajdete nikde na světě," prohlásil včera Rath. "Pro ODS je zdravotnictví individuální podnikatelská činnost a jejím předmětem je zisk, tedy byznys jako každý jiný. S tím ČSSD zásadně nesouhlasí. Je to pro pacienty velmi nebezpečné, protože by se tím zhoršila kvalita i dostupnost zdravotní péče," uzavřel Rath.

ČSSD chce zdravotnictví jako veřejnou službu, pouze doplněnou podnikatelskou aktivitou.

Reklama

Výběr článků

Načítám