Hlavní obsah

Nezaměstnanost příliš nezvedli ani absolventi

– PRAHA

Podle nových údajů ministerstva práce a sociálních věcí stoupla míra nezaměstnanosti v červenci na 6,4 procenta z červnových 6,3 procenta. Červencový výsledek je stejný jako v květnu a druhý nejnižší od července 2004, kdy se nezaměstnanost začala sledovat podle nové metodiky.

Článek

Zároveň stoupl počet volných pracovních míst na rekordních 123 951. Na jedno volné pracovní místo v současné době připadají v průměru tři uchazeči.

Na konci července evidovaly úřady práce celkem 376 608 osob, což je o 5 817 osob více než ke konci předchozího měsíce. Ve srovnání se stejným obdobím roku 2006 je celkový počet uchazečů o zaměstnání nižší o 81 662. V průběhu července bylo na úřadech práce nově zaevidováno 48 925 osob. Je to o 10 774 nově evidovaných uchazečů více než v předchozím měsíci a o 2 815 méně než v červenci 2006.

Z evidence na úřadech práce v červenci odešlo celkem 43 108 uchazečů. Je to o 6 851 uchazečů méně než v předchozím měsíci a o 1 468 méně než v červenci 2006. Z tohoto počtu nastoupilo do nového zaměstnání 24 465 osob a 18 643 uchazečů bylo vyřazeno bez umístění.

Meziměsíční nárůst nezaměstnaných zaznamenalo 62 úřadů práce. Největší nárůst byl v okresech Pelhřimov (o 10,6 %), Chrudim a Domažlice (shodně o 7,5 %) a Blansko (o 7,0 %). Pokles nezaměstnanosti hlasí 14 úřadů práce. Nejvíce ubylo nezaměstnaných v okresech Jeseník (o 4,0 %), Jindřichův Hradec (o 3,2 %), Teplice (o 2,8 %) a Most (o 2,0 %).

Analytici se shodují, že firmám chybí lidé

"Důvodem růstu nezaměstnanosti je příchod absolventů škol na úřady práce. Dočasně preferují volné léto a hledání práce odkládají na podzim. Obvykle vyskočí i počet žen bez práce, které dají přednost prázdninám s dětmi. Díky ekonomickému růstu se na podzim dočkáme ataku úrovně nezaměstnanosti pod šesti procenty. Skoro každá větší firma v průmyslu by okamžitě zaměstnala desítky lidí z technických profesí, pokud by se nějací adekvátní našli," řekl analytik Raiffeisenbank Aleš Michl.

"Trh práce je nejvíce utažený za posledních 10 let. Na jedno volné pracovní místo jsou jen tři nezaměstnaní a některé obory hlásí nedostatek pracovníků (a to i takové, které v posledních  letech profitovaly z přílivu pracovníků ze zahraničí, jako je stavebnictví), což povzbudí odbory a zaměstnance ve mzdových požadavcích," uvedl analytik České spořitelny David Navrátil. 

Podle dřívější zprávy Českého statistického úřadu klesla nezaměstnanost podle metodiky mezinárodní organizace práce ve druhém čtvrtletí meziročně o 1,8 procenta na 5,3 procenta, což je nejnižší úroveň od konce roku 1997.

Podle ministerstva práce a sociálních věcí, které používá odlišnou metodiku výpočtu, byla míra nezaměstnosti ve druhé čtvrtletí 6,6 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám