Hlavní obsah

Zahraniční obchod dosáhl v červnu přebytku 9,3 miliardy

PRAHA

Zahraniční obchod skončil v červnu přebytkem 9,3 miliardy korun. To je meziroční zlepšení o 1,9 miliardy. Za výsledek může především růst přebytku v obchodě se stroji a dopravními prostředky a nižší schodek v obchodě s minerálními palivy. Informace zveřejnil v úterý Český statistický úřad.

Článek

"Meziročně se v běžných cenách zvýšil vývoz o 14,5 procenta a dovoz o 14 procent. Vlivem posílení koruny vůči dolaru a oslabení k euru rostl zahraniční obchod rychleji v dolarech (vývoz o 20,8 % a dovoz o 20,3 %) než v korunách, zatímco v přepočtu na eura byl růst nižší než v korunách (vývoz o 13,8 procent a dovoz o 13,4 procent)," uvedl ČSÚ.

Schodek v obchodu s palivy, především s ropou a zemním plynem, které ČR nakupuje, se snížil o 9,3 procent (o 1,7 miliardy Kč). To bylo zapříčiněno především nižším dovozem zemního plynu a ropy.

Přebytek vykazuje bilance již šestý po sobě jdoucí měsíc, přičemž červnová bilance je aktivní nepřetržitě od roku 2004. Se státy EU byla bilance kladná ve výši 36,1 miliardy korun, se státy mimo EU záporná 26,8 miliardy korun.

"Červnový výsledek zahraničního obchodu nepředstavuje pro trh žádné překvapení. Reakci koruny na zveřejněná data nelze očekávat, ta je tažena spíše globálním vývojem na kreditním trhu a vývojem rizikové averze, která má dopad na carry obchody. Prozatím se naplňuje náš dlouhodobý odhad, který počítá s přebytkem zahraničního obchodu za celý letošní rok ve výši 59 miliard korun," uvedl analytik Komerční banky Jiří Škop.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám