Hlavní obsah

Nezaměstnanost v Česku je nejnižší za devět let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Podle metodiky Mezinárodní organizace práce (ILO) klesla míra nezaměstnanosti v Česku ve druhém čtvrtletí meziročně o 1,8 procenta na 5,3 procenta. Sestoupila tak na nejnižší úroveň v posledních devíti letech. Informoval o tom Český statistický úřad.

Článek

Počet nezaměstnaných podle metodiky ILO se meziročně snížil o 92 200 osob na 274 000 lidí, což je nejnižší úroveň od konce roku 1997. Podle ministerstva práce a sociálních věcí, které používá odlišnou metodiku výpočtu, byla míra nezaměstnosti ve druhé čtvrtletí 6,6 procenta.

Celkem mělo ve druhém čtvrtletí práci 4,91 miliónu lidí, což je proti stejnému období minulého roku o 88 000 osob více. Zaměstnanost tak byla na nejvyšší úrovni od začátku roku 1998.

V primárním sektoru ekonomiky, tedy v zemědělství, lesnictví a chovu ryb, ve druhém čtvrtletí pracovalo 3,7 procenta lidí. Sekundární sektor zahrnující průmysl a stavebnictví tvořil 40 procent celkové zaměstnanosti. Služby včetně dopravy, tedy terciální sektor, se na zaměstnanosti podílel 56,3 procenta. Právě rostoucí počet zaměstnanců ve druhé a především třetím sektoru je pro ekonomikudobrá zpráva.

Nejvíce lidí si našlo práci ve zpracovatelském průmyslu, v oblasti nemovitostí a pronájmů a ve zdravotní a sociální péči včetně veterinární činnosti. Největší početní pokles naopak zaznamenaly obchod, ubytovací a stravovací služby a zemědělství a lesnictví.

Reklama

Související články

Pokles nezaměstnanosti přináší vyšší mzdy

Zaměstnavatelé, kteří výrazně pociťují aktuální pokles nezaměstnanosti, jsou nuceni přistupovat na zvyšující se mzdové požadavky pracovníků. Firmám tak zásadně...

Výběr článků

Načítám