Hlavní obsah

Ceny mléka v ČR porostou, ale určitě ne skokově

Právo, Stanislav Ptáčník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

V mnoha evrospkých zemí se v posledních měsících zdražují mléčné výrobky. Stojí za tím vyšší odbyt mléka a výrobků z něj v zemích třetího světa. Surovina je proto dražší. Chvatelům Skotu v Austrálii a na Novém Zélandu se navíc nedaří tak, jako v minulých letech.

Článek

Němce či Angličany v posledních dnech vyděsily prognózy tamních ekonomů, kteří počítají pro příští měsíce s nárůstem cen másla a výrobků z mléka až o desítky procent. V Německu už největší diskontní řetězec Aldi k výraznějšímu zdražení másla přistoupil.

"Situace v České republice je poněkud odlišná. Mléka jako základní suroviny je u nás i v současné době dostatek. Řetězce tu také mají větší sílu než v Německu a obdobné skokové zvýšení cen nepřipustí," řekl Právu výkonný ředitel Českomoravského svazu mlékárenského Michal Němec.

Růst cen o polovinu je v ČR nereálný

Cena konzumního mléka v ČR se podle něho meziročně zvýšila o osm procent (údaj je za období červen 2006 až červen 2007). Do konce roku se vývoj může ještě trochu zrychlit, ale růst cen másla o 50 procent je u nás podle Němce zcela nepředstavitelný. V Německu se podle něho o růst cen vehementně zasazují i tamní farmářské svazy. V Česku se ročně vyprodukuje okolo 2,8 miliardy litrů mléka.

Asi 800 miliónů litrů se ho vyveze hlavně ve formě sušeného mléka a másla, zároveň s tím však rychle rostou dovozy. Ty už se v přepočtu na mléko blíží úrovni 600 miliónů litrů. Dovážejí se k nám hlavně sýry a zakysané mléčné výrobky.

"Mají-li však tyto dovozy být schopné konkurence, musejí se přizpůsobit tuzemské hladině cen, a ta je nižší než na Západě. Navíc obchodní řetězce u nás válčí hlavně nízkými cenami," podotkl Němec.

V současnosti ceny sušeného mléka rostou, ve světě po něm roste poptávka, což je podle mlékárenských odborníků hlavní důvod tlaků na růst cen. "Růst cen bude pokračovat i v Česku, ale bude pozvolný až plíživý. Již dnes si zákazník může vybrat mléčné výrobky v širokém rozpětí. Od velmi levných v diskontech typu Lidl či hypermarketech Kaufland, až po výrobky v kvalitě bio ve specializovaných prodejnách zdravé výživy," dodal Němec.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám