Hlavní obsah

Lesy České Republiky vyhlásily tendry za 4,6 miliardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HRADEC KRÁLOVÉ

Státní podnik Lesy České republiky (LČR) vyhlásil druhou část tendrů na práce v lesích a obchod se dřevem pro roky 2008 až 2010. Předpokládaná hodnota všech prací činí asi 4,6 miliardy korun a objem dřeva k prodeji je asi 10,3 miliónu metrů krychlových za celé tříleté období. Společnosti patří polovina lesů v zemi.

Článek

První  část 98 lesnických zakázek v hodnotě přes šest miliard korun s těžebními činnostmi končícími s výrobou dříví na odvozním místě, odkud bude již obchod dřívím probíhat v režii státního podniku, byl vyhlášen již první polovině července.

Druhý typ zakázek, který se týká 159 smluvních územních jednotek, zahrnuje i obchod s vytěženým dřevem, je předmětem současného tendru. Na každý model připadá polovina dřeva těženého ve státních lesích.

Spory o lukrativní zakázky

Zakázky, a zejména podíl na lukrativním obchodu se dřevem, byly jádrem sporu mezi Lesy ČR a lesnickými firmami. Státní podnik chtěl nad obchodem získat větší kontrolu, a dosáhnout tak vyšších zisků. Lesnické firmy to odmítaly s tím, že obchod bude neprůhledný. Ministerstvo a dřevaři se nakonec dohodli na dvou modelech, přičemž po jejich skončení se má vyhodnotit, který z nich je lepší a efektivnější.

Dohoda mezi dřevaři a ministerstvem má zároveň ukončit období ostrých sporů mezi lesnickými firmami a LČR. Spory o tendry na lesnické práce trvají od roku 2004, kdy tehdejší generální ředitel Kamil Vyslyšel vypsal první tendr podle kontroverzních pravidel.

Všechna výběrová řízení, která podnik od roku 2004 vypsal, vždy některá část lesnických firem kritizovala a označovala je za netransparentní a nezákonná. Postup LČR v minulých tendrech označily za chybný i Evropská komise a český antimonopolní úřad.

Reklama

Související články

Úřad zmrazil Lesům ČR miliardové zakázky

Smlouvy těžařů, kteří vyhráli výběrové řízení státního podniku Lesy České republiky (LČR), na provedení lesnických prací - musí zatím zůstat bez podpisu....

Výběr článků

Načítám