Hlavní obsah

Sharp postaví novou továrnu na LCD obrazovky

TOKIO

Japonská společnost Sharp investuje do výstavby nové továrny na obrazovky z tekutých krystalů (LCD) v Japonsku 380 miliard jenů (65,4 miliard Kč). Nová továrna má Sharpu pomoci lépe se vyrovnat s prudkým poklesem cen a silnou konkurencí firem Sony a Samsung Electronics.

Článek

Sharp je třetím největším výrobcem LCD televizorů na světě za společnostmi Samsung a Sony. Nová továrna, která se bude nacházet v západní části země, má zahájit výrobu do března 2010. Při výrobě bude firma používat špičkové substráty skla desáté generace. Toto sklo je větší a umožňuje produkovat velkoplošné panely ekonomičtěji než u předchozích generací. U velkých LCD televizorů je vyšší zisková marže.

Přechod na větší panely je důležitý pro udržení konkurenceschopnosti Sharpu na trhu. Příští měsíc má totiž zahájit provoz nový společný podnik na výrobu LCD obrazovek firem Sony a Samsung. Ten bude využívat při výrobě skla osmé generace.

Podle analytiků by nová továrna neměla zvýšit obavy z nadměrných dodávek LCD televizorů na trh, protože poptávka by nyní měla stabilně růst. Podle výzkumné společnosti DisplaySearch by tržby z prodeje LCD televizorů do roku 2009 měly stoupnout o 80 procent na 88,3 miliardy dolarů (1,8 biliónu Kč). Naopak u plazmových televizorů se mají ve stejném období snížit o devět procent na 16,8 miliardy dolarů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám