Hlavní obsah

Deštivé počasí v severní Evropě může zdražit pivo

HAMBURK

Deštivé léto v severní Evropě ohrožuje i ceny piva. Déšť totiž přišel v době, kdy se připravuje sklizeň sladovnického ječmene a mohl by zhoršit jak jeho sklizené množství, tak kvalitu. Někteří producenti piva v Evropě již varují, že případný další růst cen ječmene by je donutil ke zdražení piva.

Článek

"Déšť na poslední chvíli zhoršuje kvalitu jarního ječmene a ten je pak vhodný pouze jako krmivo," řekl jeden z německých obchodníků s ječmenem. "Pokud deště poškodí sklizeň, budou v příštích měsících hlavním tématem ceny sladu," dodal generální ředitel Asociace německých producentů sladu Michael Lerch.

Ječmen a slad jsou důležité složky při vaření piva. Cena jarního ječmene v Německu od počátku letošního roku vzrostla o 50 eur na 260 eur za tunu. Ceny sladu se od ledna zvýšily o 80 eur na 475 eur za tunu.

Přesné údaje o sklizni budou až za několik týdnů

Lerch dodal, že přesné údaje o sklizni ječmene by měly být známé za několik týdnů. Pokud nebude dostatek ječmene, budou se muset najít jiné zdroje. Pivo lze vařit i z ječmene určeného pro krmivo, jak se tomu již stalo několikrát v minulosti. Na kvalitě piva se to nepodepíše, výroba piva je však problémovější.

Němečtí výrobci piva uvažují o zvýšení cen kvůli růstu nákladů na suroviny, avšak cenová válka mezi supermarkety je v těchto snahách brzdí. Podle mluvčího Asociace německých pivovarů Marca-Olivera Huhnholze se tak ceny piva v Německu za posledních deset let příliš nezvýšily a některé společnosti se tak musí neustále zaměřovat na zlepšení výkonnosti.

Ceny piva ve Francii kvůli vyšším cenám ječmene zatím nestouply, avšak pivovary varují, že se tak může stát v příštích týdnech, pokud ceny dále porostou. Podle šéfa francouzské pivovarnické skupiny Brasseurs by ceny mohly kvůli drahému ječmenu stoupnout o pět až sedm procent. Francouzský pivovar Kronenburg, který má na trhu v zemi podíl 38 procent, se chystá situaci zhodnotit v září.

Producenti sladu v Británii stále doufají, že dodávky budou dostatečné, ačkoliv ceny jsou zde také vysoké. V loňském roce se ceny sladového ječmene v zemi zvýšily o 40 až 50 procent a na celkových nákladech na slad se podílejí až 70 procenty. "Počasí v Británii doposud mírně věci narušilo, avšak nezpůsobilo zatím obavy o kvalitu," řekl výkonný ředitel britské asociace sladovníků Colin West.

Reklama

Související témata:

Související články

Pivovary začínají zdražovat

Pro Čechy, světové rekordmany ve spotřebě piva, je to špatná zpráva. České pivovary začaly kvůli rostoucím nákladům na výrobu zdražovat pivo. Podle pivovarníků...

Pivovarům díky teplému počasí rostou prodeje

Teplé počasí s nadprůměrnými letními teplotami si pochvaluje většina domácích pivovarů. Produkce piva za pololetí stoupla podle odhadů o 3 procenta. Zvýšení...

Výběr článků

Načítám