Hlavní obsah

Energetická burza Praha vstoupila do další fáze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Energetická burza Praha ve středu vstoupila do druhé fáze. Obchodníci jsou o poznání aktivnější než v předchozích dnech. Během první hodiny bylo uzavřeno osm obchodů za celkem 37,5 miliónu eur (přibližně 1,06 miliardy korun).

Článek

Burza mění způsob obchodování s elektřinou v Česku. Místo jednorázových velkoobchodních aukcí, na nichž dosud prodával největší tuzemský výrobce ČEZ část své elektřiny, nabídne průběžný režim obchodování. Analytici se shodují, že tím burza přispěje k průhlednější tvorbě ceny.

Jedna megawatthodina se nyní obchoduje za 56,97 eur (cca 1607 korun), první obchod byl uzavřen za 55,50 eur. Po úvodním týdnu, kdy šlo zobchodovat elektřinu jen na poslední tři měsíce letošního roku, tedy mohou registrovaní obchodníci nakoupit elektřinu na další dva roky.

Pokud obchodníci chtějí koupit dodávky na rok 2008, musejí dát vždy nabídku i na rok 2009. Cenu na rok 2008 přitom burza zafixovala na 50,42 eur (cca 1420 korun), volně obchodovatelné jsou v rámci kontraktu dodávky na rok 2009. Ty jsou aktuálně o zhruba 6,50 eur dražší než na rok 2008. Pro srovnání na německé burze v Lipsku stojí jedna megawatthodina na rok 2008 55,10 eur a na rok 2009 o 15 eurocentů méně.

Uzavřením kontraktu se kupující zavazuje k odběru nakoupeného množství elektrické energie na dané období podle diagramu dodávky během dne. V rámci složeného produktu se obchoduje jen s tzv. základním zatížením. Tím se rozumí celodenní dodávky.

Burza přejde do standardního režimu

Se speciálním složeným produktem se bude obchodovat po dobu jednoho měsíce, zhruba do konce srpna. Pak burza dvouletý produkt rozloží na dva roční kontrakty. Zároveň přejde do standardního režimu, kdy bude nabízet dodávky elektřiny po měsících, čtvrtletích a celých rocích.

Reklama

Související témata:

Související články

Energetická burza dostala licenci

Ministerstvo průmyslu a obchodu udělilo Energetické burze Praha státní povolení, které jí umožní organizovat trh s elektrickou energií. Energetickou burzu...

S elektřinou se obchoduje na nové burze

Pražská energetická burza v úterý oficiálně zahájila obchodování s elektřinou. Cílem je zejména průhlednější obchodování i transparentnější tvorba cen. Dosud...

Výběr článků

Načítám