Hlavní obsah

Kvůli noční bouři byly bez proudu tisíce lidí

ČESKÉ BUDĚJOVICE

Silná bouřka, která se v noci přehnala přes jižní Čechy a Moravu, připravila o dodávky elektrické energie tisíce lidí. V okolí jihočeských Mladých Vožic a Milevska byly bez proudu desítky domácností, v okolí jihomoravského Blanska jich byly stovky. Větrná smršť kácela stromy do vedení a trhala dráty.

Článek

Většina z několika desítek nočních výpadků je již zprovozněna, řekl mluvčí energetické společnosti E.on Vladimír Vácha. Škody se podle něj zřejmě budou pohybovat ve statisících korun.

"Příčinou výpadků byly pády stromů a větví do vodičů a silný nárazový vítr, který místy způsobil pád vodičů," řekl Vácha.

Poslední poruchu na vysokém napětí v okolí Boskovic na Blanensku se firmě podařilo zprovoznit kolem deváté hodiny ráno. Všechny domácnosti by tak měli mít zajištěny dodávky proudu. "Během dne však může i nadále docházet ke krátkodobým výpadkům v souvislosti s odstraňováním poruch na linkách nízkého napětí," dodal Vácha.

Na Milevsku se opravy zřejmě protáhnou

"Na Milevsku zřejmě poruchy potrvají do odpoledne či do večera," doplnil. Podle něj byly bouře spíše lokální a na jihu Čech poškodily vedení pouze na Písecku a Táborsku. Ještě kolem čtvrté hodiny odpoledne bylo bez proudi několik rodin v okolí Milevska na Písecku.

Mluvčí energetické skupiny ČEZ Ladislav Kříž Novinkám řekl, že ve svých rozvodných sítích ČEZ nezaznamenal v noci na pátek žádné vážnější poruchy.

Vítr pokácel desítky stromů

V úterý kolem 21:00 spadl strom do kolejiště železniční trati u Pořína nedaleko Chýnova. Do stromu pak narazil osobní motorový vlak. "Srážka si naštěstí nevyžádala žádné zranění cestujících, hmotná škoda byla vyčíslena na 200 000 korun," sdělil mluvčí táborské policie Miroslav Doubek.

Na Táborsku pokácel vítr desítky stromů, další mohou podle policistů teprve spadnout. "Táborští policisté upozorňují řidiče a pěší i cykloturisty, aby při projíždění či procházení lesních úseků na Jistebnicku, Chotovinsku, Mladovožicku a Chýnovsku věnovali svým cestám maximální pozornost," doplnil Doubek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám