Hlavní obsah

Za pronájem webového prostoru zaplatí Češi půl miliardy

PRAHA

Příjmy za pronájmy prostoru pro internetové stránky by letos měly v tuzemsku překročit půl miliardy korun. Loni se pohybovaly kolem 450 miliónů. Uvedla to firma HorMart, která se mapováním trhu zabývá.

Článek

Celkově je na českém internetu asi 160 000 až 170 000 aktivních pronájmů prostoru pro webové prezentace. V prvním pololetí přibylo téměř 8000 nových pronájmů webového prostoru. Ve stejném období loňského roku dosáhl nárůst hodnoty 15 000.

"Trh s pronájmy webového prostoru, tzv. hostingem, tak roste výrazně pomaleji než dříve a pravděpodobně míří k transformaci, která souvisí s postupnou proměnou internetu v univerzální komunikační platformu," uvedl Jan Horna z HorMartu.

Podle Horny se na hostingovém trhu, světovém a v menší míře i domácím, objevují nové trendy. Vedle transformace hostingových firem je to nástup technologií umožňujících virtualizaci serverů. Díky ní mohou poskytovatelé hostingových služeb nabízet nové typy služeb a efektivněji využívat stávající infrastrukturu.

Mezi pronajímateli webového prostoru jsou na českém trhu již několik let nejúspěšnější společnosti Active 24 a P.E.S. consulting. Obě společnosti dohromady obsluhují téměř polovinu domácího trhu. V pořadí podle počtu pronajatých virtuálních serverů následují firmy Zoner software, Ignum a Nethost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám