Hlavní obsah

Experti ODS zjistili, že na radikální snížení daní nejsou peníze

– PRAHA
Právo, Vladimír Čechlovský

Občanští demokraté postupně docházejí k závěru, že radikální snížení daní, které chtěli v koalici prosadit pod tlakem frakce Vlastimila Tlustého, není možné. Připravili proto mírnější verzi. Doufají, že ta by mohla být pro koaliční partnery stravitelnější než jejich dřívější představa.

Článek

Klub ODS se původně na konci června dohodl, že bude v koalici prosazovat, aby se sazba daní z příjmů právnických osob od ledna snížila z 24 rovnou na 19 procent a aby na stejnou úroveň klesla i sazba daně z příjmu pro fyzické osoby.

Vláda naopak předpokládá, že firmám od ledna klesne sazba jen na 22 procent (v roce 2009 na 20 a o rok později na 19 %) a u občanů budou dnešní sazby 12, 19, 25 a 32 % nahrazeny od ledna 2008 jedinou sazbou 23,1 procenta (respektive 15 procent z tzv. superhrubé mzdy, to je ze základu zvýšeného o pojistné).

Výpadek příjmů veřejných rozpočtů, který by v důsledku návrhu ODS činil asi 27 miliard korun, mělo zejména nahradit razantnější zvýšení dolní sazby DPH, než navrhovala vláda. Tedy místo zvýšení z 5 na 9 procent by sazba potravin, léků apod. vyskočila na 11 až 13 procent. To ale narazilo zejména u lidovců.

"Zvýšení spodní sazby DPH nad 9 procent už není ve hře, protože je neprůchodné u koaličních partnerů a bylo by v rozporu i s programovým prohlášením vlády. Tím pádem je varianta snížení sazeb daně z příjmů firem i občanů na 19 procent od ledna neufinancovatelná," řekl Právu člen expertní daňové komise ODS Martin Kocourek. Jinými slovy, nelze ji realizovat.

Výpadek příjmů by byl nižší

Komise proto navrhla jiné řešení. Daň z příjmů firem by se od ledna příštího roku snížila z 24 na 21 procent a o dva roky později - od ledna 2010 - na 19 procent. Sazba daně z příjmů fyzických osob by se od od ledna 2008 snížila na 13,5 procenta ze superhrubé mzdy a na 12,5 procenta od ledna 2010.

"Dvanáct a půl procenta ze superhrubé mzdy by již odpovídalo sazbě něco přes 19 procent z hrubé mzdy. Sazba by se tak srovnala se sazbou u firem," uvedl Kocourek.

Nový mírnější návrh ODS by přinesl propad veřejných rozpočtů zhruba třetinový - 8,6 miliardy korun. Podle Kocourka by se výpadek příjmů pokryl škrty ve výdajích resortů a dále zrušením řady odpočitatelných položek. "Zatím se diskutuje o tom, které by to byly," uvedl Kocourek.

Otázka mimo jiné je, zda tento návrh bude průchodný i pro Vlastimila Tlustého a členy jeho frakce. "V průběhu jednání nebudu nic říkat. Za dobré ale považuji jen to řešení, které se ODS na návrh komise rozhodla prosazovat původně," řekl Právu poslanec.

Podle Kocourka seznámí ODS koaliční partnery s konečným pozměňujícím návrhem k vládnímu balíčku až na začátku srpna. Reformou veřejných financí se má Sněmovna zabývat ve druhém čtení na mimořádné schůzi 14. srpna.

Reklama

Výběr článků

Načítám