Hlavní obsah

ODS má dvě varianty změn v daních z příjmů

– PRAHA

ODS zatím přesně neví, jak si představuje reformu daní. Strana připravila dvě varianty změn, které projedná s koaličními partnery. Změny by se podle ODS měly objevit ve schvalované reformě veřejných financí. Sněmovna chystá druhé čtení na srpen.

Článek

Obě varianty počítají se snížením daně z příjmu na 19 procent pro firmy i zaměstnance. Vládní návrh devítiprocentní snížené sazby daně z přidané hodnoty přitom zachovávají. Návrhy se ale liší ve způsobu výpočtu daní a v tom, jak rychle by daně snižovaly. Řekl to poslanec Michal Doktor, který daňový tým ODS vede.

Nynější návrh počítá s daní z příjmů fyzických osob ve výši 15 procent. Počítá se ale z tzv. superhrubé mzdy. Skutečné zdanění příjmů vychází asi na 23 procent. ODS chce příjmy tedy v návrhu zdanit méně.

Hned nebo postupně

Kromě první varianty, která počítá se snížením daní od začátku příštího roku, ale ODS pracuje ještě s návrhem, který změny rozkládá do dvou kroků v roce 2008 a 2010. Které variantě dá strana nakonec přednost, by mělo být jasné zhruba za tři týdny.

Druhý model je vládnímu návrhu bližší také v tom, že daň z příjmu fyzických osob vypočítává z takzvané superhrubé mzdy, která zahrnuje i sociální a zdravotní pojištění. Zatímco cílový efekt obou variant je podle Doktora stejný, dvoukroková varianta by podle něj způsobila výrazně menší výpadek příjmů v rozpočtu.

Jasné podle Doktora je, že ODS nebude v rámci daňových úprav měnit vládní záměr na stanovení stropu odvodů na sociální a zdravotní pojištění pro lidi s nadprůměrnými příjmy. Odklad tohoto kroku měl v rozpočtu částečně nahradit ztráty, které by přineslo snížení daní z příjmu na 19 procent v příštím roce. Vedení ODS se ale proti tomuto způsobu rozpočtového šetření postavilo.

Změny v reformě

ODS začalo o změnách ve vládní reformě diskutovat poté, co část strany v čele s exministrem financí Vlastimilem Tlustým dala najevo, že navrhované změny jsou příliš měkké a strana příliš ustoupila svým koaličním partnerům a nedržela se svého programu.

Podle analytika HVB Bank Pavla Sobíška by snížení daní z příjmu firmám i zaměstnancům na 19 procent od příštího roku oproti vládnímu návrhu znamenalo výrazný propad v daňových příjmech, bez ohledu na případné zrušení některých odečitatelných položek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám