Hlavní obsah

USA dováží mnohem více technologií než vyváží

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Americké technologické firmy loni dovezly mnohem více počítačů, technologických komponent a spotřební elektroniky, než vyvezly. Deficit obchodu s technologickým zbožím se tak za loňský rok vyšplhal na rekordních 102 miliard dolarů. Nejvyšší import byl z Číny, odkud se do USA dováží více technologického zboží než do kterékoli jiné země světa.

Článek

Hodnota dovozu technologického zboží se loni zvýšila o devět procent na 322 miliard dolarů. Obchodní asociace technologického odvětví AeA však upozornila, že obrázek o dovozu je částečně zkreslený. Některé americké společnosti, jako polovodičový gigant Intel, vyrábí své zboží v zahraničí, avšak čipy testují v USA. Musí je tak ze zahraničních továren dovézt. Jak velký objem tento dovoz představuje, však není z údajů poskytovaných vládou jasné, upozornila AeA.

Vývoz technologického zboží loni vzrostl o deset procent na 220 miliard dolarů a na celkovém vývozu ze země se podílel 21 procenty. Hlavní část vývozu tvoří polovodiče, počítače a související vybavení a průmyslová elektronika. Technologický vývoz z USA sice v posledních čtyřech letech roste, avšak je stále pod rekordem 223 miliard dolarů z roku 2000, tedy z doby největšího rozkvětu technologických firem.

Technologické odvětví podle odhadů zaměstnává kolem 5,2 miliónu osob. Z toho s vývozem je spojených 684.000 pracovních míst. Pokud se však bude deficit dále zvyšovat, mohla by část těchto pracovních míst zaniknout, uvedl viceprezident výzkumu a průmyslových analýz AeA Matthew Kazmierczak.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám